June 20, 2024

Înainte de a divaga despre florile din altar, lumânări, covoare, gazon sau clopote, cel mai important este să știm cine este Hristos, adică de ce și în numele Cui ne rugăm. Ce a vrut Hristos să ne zică, oare am priceput mesajul? Știm despre ce e vorba sau doar ni se pare?

În primul rând, urgența este să ne luăm un angajament față de El, nu să ezităm („Nu știm, mai vedem”). În al doilea rând, cuvintele Lui să rămână în noi vii și lucrătoare. Hristos ne convinge cât de mult ne iubește Tatăl.

Nici nu ne dăm seama cât de frumoși suntem când Îl iubim! Greșim când luăm decizii fără El. Cel mai important lucru din viitor este că Hristos va fi în noi. El e real viața noastră, fără El nu putem face nimic valabil. Să nu ne mai desprindem de Hristos nici o secundă.

Hristos lasă să curgă puterea Lui acolo unde este lipsă. Lumina Lui este dragoste dăruită și însușită. Să nu ne permitem a trăi și ce nu e de trăit. Întunericul de a refuza Lumina este mai cumplit decât întunericul simplu. A-L refuza este urâciunea unei gândiri luciferice.

Intenția noastră este de a ne regăsi cu toții în Hristos. De a ne lăsa cuprinși de El. De a ne pune inimile la dispoziția Lui. Cu reacția lui Hristos să reacționăm întotdeauna. Dacă în inima noastră sunt spini, poate locui Hristos acolo? Puterea lui Hristos este dragostea infinită dăruită la solicitarea noastră. Ceea ce primim de la Hristos nu e de neglijat. Fericirea înseamnă să ne însușim tot ce are Hristos. Deci, cine este Hristos? Hristos este respirația noastră.

Preocuparea lui Hristos este să ne scoată din adâncul infernului. Fără Hristos, viața e de netrăit. Hristos este regăsire și împlinire. Țelul Lui este fericirea noastră. Nu există fericire în afara Lui. Unirea cu Hristos este singura cale de a evita pedeapsa. Să lăsăm izbânda Biruitorului! Hristos îi propune omului virtutea. Crezul apostolic este unica lentilă spre veșnicie. Doar pentru a fi cu El ne luptăm. Ca diavolul să nu ne surprindă.

Hristos ne învață ce să facem cu ce ni s-a dat: să dăm și noi mai departe. Hristos se roagă continuu, cerând viață pentru noi. Hristos nu doar repară ce e stricat; El reface nestricabil.

Viața pe care o primim de la Hristos nu se termină niciodată. Hristos a lăsat un singur lucru: să fie urmat cu dragoste. Stă în puterea noastră să învățăm ceea ce ne predă Hristos.

Cei ce nu Îl găsesc pe Hristos înviat nu Îl caută cu seriozitate și sinceritate, ci abandonează foarte repede. Nu necredința e problema, ci rămânerea în ea, refuzul de a primi iubirea nelimitată. Hristos a întemeiat Biserica ca să schimbe fața lumii.

Hristos nu lasă pe nimeni să simtă că nu poate avea parte de iubirea Lui. Stă în puterea noastră să învățăm tot ceea ce ne învață Hristos. Bunătatea lui Hristos nu va înceta niciodată. Singurul lucru cu adevărat dureros e lipsa lui Hristos din viața noastră.

Nu simțim Cerul atunci când nu-L slavoslovim pe Dumnezeu. Înainte de a ne vindeca, Hristos ne întreabă dacă suntem gata să renunțăm la ce ne-a îmbolnăvit. Să nu ne rugăm doar la final, când nu mai e nimic de făcut; Hristos vrea să ne rugăm înainte de a începe ceva. În efortul de a face lucrarea lui Hristos, să nu pierdem legătura cu El. Hristos nu a făcut nimic să ne răsfețe inutil, ci a făcut totul să ne scape de datorii, de pedeapsă și de chin.

Pr. Dan-Marius Matei

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *