July 25, 2024

Municipiul Cluj-Napoca a fost distins, vineri, cu placheta EU Mission Label – Climate Neutral & Smart Cities – Misiunea Uniunii Europene pentru orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic. Ceremonia la care a luat parte primarul Emil Boc a avut loc la Valencia, Capitala Verde Europeană 2024.

.

„Cluj-Napoca este recunoscut astfel ca lider la nivel european în ceea ce privește tranziția verde, alături de alte 9 orașe din cele 100 parte a Misiunii Comisiei Europene”, a spus edilul.

Cele 10 orașe care au primit EU Mission Label sunt: – Klagenfurt (Austria); Sønderborg (Danemarca); Mannheim (Germania); Cluj-Napoca (România); Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz, Zaragoza (Spania) și Stockholm (Suedia).

„În mesajul transmis în cadrul evenimentului de la Valencia am subliniat că această prestigioasă recunoaștere este un semn al puterii unității în orașul nostru, un simbol al capacității noastre de a lucra împreună – administrație publică, societate civilă, industrie, mediul academic și cetățeni. Această etichetă nu este doar un titlu, este o responsabilitate de a ne continua munca pentru un viitor mai verde și un viitor mai bun pentru toți. Și nu în ultimul rând, am subliniat că această etichetă este și un simbol al atractivității modului de viață european. Transmite un mesaj tuturor oamenilor din Europa, anume că Europa este soluția, nu cauza problemelor noastre. Așadar, doar împreună, în Europa, avem o soluție la toate problemele noastre”, a precizat Emil Boc.

„EU Mission Label” este o recunoaștere a eforturilor orașului de a gândi un plan complex pentru tranziția verde și o validare a acțiunilor și proiectelor pe care municipalitatea clujeană le derulează alături de ecosistemul local și partenerii internaționali. Eticheta Misiunii are rolul de a facilita accesul Municipiului Cluj-Napoca la finanțările europene, naționale și regionale, dar și la investiții private.

Misiunea UE pentru orașe neutre și inteligente din punct de vedere climatic sprijină 100 de orașe din UE și 12 orașe din țările asociate Orizont Europa în transformarea lor către neutralitatea climatică până în 2030. Aceste orașe testează abordări intersectoriale inovatoare, inclusiv pentru implicarea cetățenilor. , managementul părților interesate și guvernanță internă. Procedând astfel, ei vor acționa ca centre de experimentare și inovare pentru a permite tuturor orașelor europene să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2050.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *