June 16, 2024

În timpul domniei împăratului Hadrian, în anul 124, orașul Napoca a fost ridicat la rang de municipiu, sub numele de Municipium Aelium Hadrianum Napoca. În acest an municipiul Cluj-Napoca marchează 1900 de ani de la ridicarea la rang de municipiu a orașului roman Napoca iar ediția din acest an a Zilelor municipiului au fost dedicate acestui moment istoric.

Cea de-a XII-a ediție a Zilelor Clujului a creat legături strânse între membrii comunității clujene. Cele peste 100 de activități în 40 de locuri din oraș au adus laolaltă sute de mii de oameni în cele 4 zile de festival.

Municipalitatea a ținut ca la ediția din acest an a zilelor orașului să dea vizibilitatea unui momente extrem de importat pentru istoria orașului: ridicarea la rang de municipiul a orașului Napoca.

În acest sens, pe parcursul celor patru zile de evenimente a fost prezentat un program special cu activități de reconstituire istorică prin care s-a încercat ca publicul să fie introdus în atmosfera din perioada de domnie a împăratului Hadrian, care și-a pus amprenta asupra evoluției orașului de pe Someș.

Cei care au trecut pe străzile Potaissa și Universității au putut vedea în cadrul unor ateliere meşteşugăreşti, cum se bătea moneda romană, cum se produceau bijuterii și diverse accesorii militare, dar și o serie de practici medicale romane. În cadrul unui atelier s-a putut vedea cum se scria pe papirus, piatră și pe tăblițe cerate. Au fost prezentate și jocuri romane, dar și prezentări de echipamente şi demonstraţii militare, prin intermediul cărora publicul s-a putut familiariza cu formaţiile de luptă romane sau cu armele dacilor.

Programul oferit de membrii asociațiilor Veteres Milites din Sibiu și Dacomed din Iași a cuprins și reconstituirea ritualului din anul 124 în cadrul căruia orașul Napoca a fost ridicat la rang de municipiu. Ceremonia a fost prezentată sâmbătă pe strada Universității și a constat în rugăciuni aduse zeilor pentru prosperitate și protecția orașului. De asemenea s-au făcut sacrificii și s-au adus ofrande de miere, vin și carne. Ceremonialul a fost oficiat de însuși împăratul Hadrian în calitatea sa de mare preot(Pontifex Maximus).

După reconstituirea ceremonialului de ridicare a orașului Napoca la rang de municipiu, publicul a putut asista la o luptă între daci și romani prin care s-au urmărit să se prezinte în special tehnicile și tacticile militare din acea perioadă, dar și principalele arme și echipamente romane și dacice. De asemenea a fost prezentată și o luptă de gladiatori.

Cosmin PURIȘ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *