July 20, 2024

Clujul se menține în topul național cu ponderea cea mai mare a elevilor cu medii mai mari sau egale cu cinci, cu procentul 85,91%. Clujul este urmat tot de Brăila (80,3%), Prahova (80,2%) și Galați (79,1%). În București rata mediilor peste cinci este de 88,3%, conform datelor centralizate de Ministerul Educației. Comparativ cu Evaluarea Națională din anul 2023 în județul Cluj se înregistrează o ușoară scădere, ponderea elevilor clujeni cu medii mai mari sau egale cu cinci fiind atunci de 87,6%.

Totodată, numărul mediilor de zece de la Evaluarea Națională 2024 la nivelul județului Cluj, în număr de șase, a scăzut drastic față de anul trecut când s-au înregistrat 26 de astfel de medii.

Doi absolvenți de clasa a VIII-a de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” au obținut nota 10 la examenul de Evaluare Națională. De asemenea, nota maximă a fost luată de alți patru elevi de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca și de la Liceul Teoretic „Elf” Cluj-Napoca. Tot în topul cu cele mai mari medii obținute, respectiv media 9,97 se situează unitățile de învățământ: Liceul Teoretic „Elf” Cluj-Napoca, unde doi elevi au obținut această medie, Școala Gimnazială „Ioan Bob” Cluj-Napoca, Colegiul Ortodox Mitropolitul „Nicolae Colan” Cluj-Napoca, Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Școala Gimnazială „Ioan Opriș” Turda, școli cu câte un elev cu media amintită. De asemenea, au fost cinci elevi care au fost notați cu media 9,95, absolvenți care provin de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca, Școala Gimnazială „Ioan Bob” Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Cluj-Napoca și Liceul Teoretic „Elf” Cluj-Napoca.

De asemenea, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Cluj, rata de participare în județul Cluj a fost de 96,89%, reprezentând 5112 candidați prezenți, dintr-un total de 5276 elevi înscriși la examenul de Evaluare Națională, în sesiunea iunie – iulie 2024. La proba de limba și literatura română au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci) 4500 candidați (87,90%), iar 28 de candidați au fost notați cu 10 (zece) față de 66 de candidați înregistrați anul trecut. La proba de matematică, 4151 candidați (81,12%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 70 de candidați au obținut nota 10 (zece) față de 175 de candidați înregistrați anul trecut. La proba de Limba și literatura maternă, 597 candidați (din 620 prezenți) au obținut note mai mari sau egale cu 5, iar 13 candidați au fost notați cu 10 (zece) față de anul trecut când au fost doar cinci candidați.

Inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc, a felicitat pe toți elevii: „Anunţarea primelor rezultate la examenul de Evaluare Naţională din acest an, care plasează din nou Clujul în topul județelor la nivel național, ne oferă motive de bucurie şi de satisfacţie tuturor celor implicaţi în pregătirea și desfășurarea examenului. Doresc să adresez, în primul rând, felicitări copiilor și mulțumiri tuturor celor care au contribuit la această nouă reuşită a învățământului clujean. Rezultatele demonstrează că în județul Cluj se lucrează cu responsabilitate și că în tot acest timp s-au depus eforturi pentru ca elevii să fie pregătiți temeinic. De acum, urmează completarea fișelor cu opțiuni pentru admiterea în învățământul liceal sau profesional, proces care necesită informarea și completarea cu atenție a unui număr cât mai mare de coduri. Felicitări încă o dată tuturor!”.

La nivel național, la Evaluare Națională 2024 aproape 40 de mii de elevi nu au reușit să ia media 5. Procentul este mai mare față de rezultatele de anul trecut. Medii peste 5 au luat anul acesta 74,4% dintre elevii înscriși, față de 76,2 anul trecut. În plus, la nivel național, la Evaluarea Națională 2024 din 160.467 candidaţi înscriși s-au prezentat la toate probele 152.903 prezența fiind de 95,3%”, potrivit Ministerului Educației. Din cei 152.903 de candidaţi prezenți, un număr de: 113.708 candidaţi (74,4%) au obţinut medii mai mari sau egale cu 5; 39.195 candidaţi (25,6%) au obţinut medii mai mici ca 5, iar 65 candidaţi au obţinut media 10.

Tia SÎRCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *