July 23, 2024

Șase elevi clujeni au obținut media 10 la Evaluarea Națională din acest an, doi absolvenți de clasa a VIII-a fiind de la același liceu și din aceeași clasă. Este vorba de Sabo Catinca și Paul Tătar din clasa a VIII-a A de la Liceul Teoretic „Avram Iancu”, unde diriginte le-a fost profesorul de informatică Daniel Pop.

 

Catinca studiază ca elevă la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din clasa a V-a. Este pasionată de volei, sport pe care în ultimul an n-a mai reușit să-l practice deoarece s-a focusat mai multe pe școală, pe pregătire. Când a văzut media 10 afișată la Evaluarea Națională a verificat de cinci ori să se asigure că este întocmai. „Am fost foarte bucuroasă nu mi-a venit să cred. M-a sunat mama. Am fost foarte fericită și eu și ea. Mi-am anunțat profesoarele și ele sunt mândre de mine. Cele mai multe emoții le-a avut la proba scrisă de la limba și literatura română fiindcă îi place mai mult matematica, unde a și lucrat mai mult. „N-au fost subiecte dificile, ci relativ ușoare. Nu m-au pus în dificultate. Am avut anumite chestii la care am fost nesigură, dar mă bucur că a fost bine”, mărturisește fata de 14 ani.

 

„Contează să fii constant și să ai încredere în tine”

În spatele mediei maxime, spune Catinca, stă multă muncă și perseverență. „A fost multă muncă la clasă dar m-au ajutat și meditațiile ca să lucrez așa constant. Am făcut  meditații și la matematică și la română”. Pregătirea trebuie să fie constantă, zice Catinca, iar ca să atingi succesul mai este nevoie de încă ceva, de încredere în propria persoană.  „Zilnic încercam să fac ori un test la mate ori unul la română. Aveam și temele de la școală. Pe zi cel puțin trei ore de pregătire, nu foarte foarte mult, dar încercam să lucrez constant cu câteva exerciții pe zi neapărat. Am am încercat să mă focusez pe școală încă din clasa a V- a. Contează să fii constant și să ai încredere în tine”. Catinca mai mărturisește că a avut susținerea dirigintelui  Daniel Pop, la fel ca toți colegii ei,  acesta fiind ca un model pentru toți.

 

Fata de 10 nu s-a hotărât încă ce liceu va alege mai departe dintre Colegiul Național „Emil Racoviță” și  Liceul Teoretic „Avram Iancu”, dar legat de profil s-a decis, alege matematică-informatică.

 

„A fost un vis pentru mine să reușesc la acest examen”

 

Paul Tătar este tot elev de 10 la Evaluarea Națională, coleg de clasă cu Catinca. El studiază la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din clasa pregătitoare și este pasionat de matematică și muzică. La aflarea veștii că are media 10 și el a verificat  lista. „Înițial nu-mi venea să cred că am reușit această performanță după aceea a fost fericit deoarece a fost un vis pentru mine să reușesc la acest examen”. Despre pregătirea pentru Evaluarea Națională Paul afirmă că „cea mai mare pregătire a fost cea de la școală în clasă” unde „a dat numeroase simulări”. El spune că s-a mai pregătit atât în particular, dar și singur: „Consider că școala și profesorii asigură tot ceea ce este necesar pentru a putea face performanță, iar cursurile  în privat sunt doar pentru a consolida sau a amănunți ceea ce nu înțelegem. Dar consider că școala este primul factor care aduce informații și ne educă.”, spune tânărul.

 

La evaluare Paul consideră că pentru el dificilă a fost partea de literatură: „La română erau multe puncte unde puteam să greșesc ușor sau să fiu depunctat pe gramatică sau punctuație și nu eram sigur pe acea parte.” În general, despre dificultatea subiectelor, băiatul spune că ele au fost egale, „nu a fost o diferență foarte mare între ele și au fost de un nivel mediu.” Paul va continua studiile tot la Liceul Teoretic „Avram Iancu” la Matematică-Informatică deoarece este pasionat de informatică și matematică.

 

„Doi copiii extraordinari și serioși”

 

Profesoara de limba și literatura română, de la clasa celor doi absolvenți de nota 10, Ramona Trif, afirmă că Paul și Catinca sunt doi copiii extraordinari, serioși”: „Mă bucur foarte mult că am reușit să le induc această motivație de a lucra progresiv și din timp. Copiii aceștia au avut încredere în mine atât de mult mă bucur că au reușit să le câștig această încredere.”

 

Profesoara Ramona Trif i-a îndemnat să învețe sistematic încă de la preluarea lor din clasa a V-a. „Le-am spus din clasa a V-a din când i-am preluat că e foarte important să învețe sistematic să-și organizeze materia, să îndrăznească să mă întrebe. De fiecare dată le spuneam acum e momentul să mă întrebați, nu când sunteți la evaluare, nu când vă dau testul. Ei au știut să aplice toate sfaturile, au știut cum să se organizeze, cum să învețe din timp. Am încercat să îi învăț metodă de învățare pentru că mulți merg pe strategia de a învăța pe de rost. Nu mai funcționează în ziua de astăzi. Datoria noastră a dascălilor este să-i învățăm să învețe. Prin urmare simt că am reușit asta întrucât făceam modele de interpretare de text la clasă împreună cu ei. La tablă scriam împreună interpretarea de text, ștergeam, iar formulam până era mulțumiți la nivel de clasă cu toții. Prin multă muncă, prin multe perseverență prin dedicare am reușit. Și ceea ce este foarte important este să fim o echipă. Parteneriatul de calitate dintre școală-familie este foarte important. Ambii elevi au dat dovadă de familii implicate, părinți care de fiecare dată au ținut legătura cu mine și cu școala, în special”. În final, cadru didactic i-a felicitat pe cei doi elevi de zece: „Din suflet vă felicit și vă urez succes și sper să fiți în continuare elevii noștri”.

De asemenea, în afară de Catinca și Paul, în județul Cluj, nota maximă șa Evaluarea Națională a mai fost luată patru elevi de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Cluj-Napoca, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca și de la Liceul Teoretic „Elf” Cluj-Napoca. Felicitări tuturor!

 

Tia SÎRCA

Cosmin PURIȘ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *