IT-iști clujeni concediați trebuie să rămână acasă, iar pentru aceasta administrația locală trebuie să gândească noi oportunități, este opinia ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan Gruia, prezent vineri, 24 mai 2024, la Cluj. Acesta a participat alături de președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și al Agenției de Dezvoltare Nord-Vest, Emil Radu Moldovan, Aurelia Cristea, candidată la Primăria Cluj-Napoca din partea PSD, Alexandru Cordoș, candidat pentru șefia Consiliului Județean Cluj, la o conferință de presă având ca temă criza din sectorul IT.
În deschiderea conferinței, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, s-a arătat bucuros vizavi de faptul că în Cluj vineri, 24 mai 2024, s-a dat startul construcției primului Institut de Cercetare în Inteligență Artificială. Acesta a mai spus că tehnologia avansează într-un ritm accelerat și că de deja în județul Bistrița-Năsăud inteligența artificială este folosită la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița în activitatea spitalicească de către medicii chirurgi.
În calitate de președinte de dezvoltare regională, Emil Radu Moldovan a declarat că în echipă cu ceilalți cinci președinți din Cluj, Bihor, Sălaj, Maramureș și Satu Mare, cu specialiștii din cadrul ADR Nord-Vest, s-a reușit clasarea ADR Nord-Vest pe primul loc la atragere de fonduri europene dintre cele opte din țară. De asemenea, s-a reușit pentru prima dată descentralizarea programului regional, în prezent, deciziile care țin de regiunea Nord-Vest aparținând acestei regiuni.
Referitor la candidaturile Aureliei Cristea și a lui Alexandru Cordoș, la Primăria Cluj-Napoca, respectiv șefia Consiliului Județean Cluj, președintele CJ Bistrița-Năsăud a precizat că îi felicită că și-au asumat aceste candidaturi, care „nu sunt ușoare deloc” și că speră să convingă cât mai multă lume să fie alături de ei și proiectele lor. „Regiunea noastră are nevoie de mai multă social-democrație decât are în momentul de față. Am reușit în cele trei mandate la Bistrița să schimb lucrurile fundamental prin proiectele de dezvoltare. Am toată disponibilitatea atât eu cât și ministrul Bogdan Ivan să fim alături de ei și de proiectele lor.”, a afirmat Emil Radu Moldovan.
Revenind la subiectul regionalizării, președintele CJ Bistrița -Năsăud a ținut să precizeze că acest proces de descentralizare și regionalizare este prioritar pentru viitoare guvernare: „Nu mai avem o administrație funcțională, sunt mult prea multe administrații locale foarte mici care nu au nici un fel de sustenabilitate. E nevoie ca, după alegeri, cei care vor forma Guvernul, să aibă ca proiect prioritar descentralizarea și regionalizarea.”
În intervenția sa, candidatul PSD pentru șefia Consiliului Județean Cluj, Alexandru Cordoș, a inventariat ce există la Bistrița și nu există la Cluj, „pistă pentru elicopterele SMURD”, „infrastructură administrativă și de transport extraordinară”.
„Să le oferim posibilitatea IT-iștilor clujeni să lucreze pentru transformarea digitală”
La rândul său, candidata PSD pentru Primăria Cluj-Napoca, Aurelia Cristea, a spus că înființarea Institutului de Inteligență Artificială pune Clujul pe harta lumii în ceea ce privește proiectele de cercetare care pot să asigure o dezvoltare sustenabilă, durabilă și care integrează în activitatea administrației publice, dar nu numai, acele tehnologii care sunt de cea mai înaltă calitate și inovație. În cadrul conferinței, Aurelia Cristea a dezvăluit unul dintre proiectele echipei PSD pentru Primăria Cluj, transformarea digitală a administrației publice locale. „Acest lucru nu are legătură doar cu publicarea unor informații pe care le găsim pe site-ul primăriei, ci cu posibilitatea de a pune într-un singur loc o bază de date de care avem nevoie, de unde fiecare entitate poate să extragă informații și să le prelucreze în fundamentarea unei decizii”, a afirmat Aurelia Cristea.
Însă până când va exista o astfel de platformă, candidatul PSD pentru funcția de primar al Clujului a spus că își dorește ca la Cluj să implementeze un proiect pilot prin care administrația publică locală și județeană să fie transformată într-o administrație digitalizată complet, avantajele fiind ca în cadrul departamentelor administrației publice locale și a celei județene să existe „o cultură a colaborării și a soluționării rapide a tuturor solicitărilor care vin dinspre cetățeni.” Mai mult, Aurelia Cristea a propus ministrului Bogdan Ivan să agreeze proiectul pilot de transformare digitală a administrației din Cluj cu posibilitatea de a fi replicat la nivel național, în toate administrațiile.
În contextul în care, în prezent, domeniul IT clujean se confruntă cu sute de concedieri, Aurelia Cristea a mai propus ca IT-ști clujeni rămași fără job să fie cooptați în procesul de digitalizare al administrației clujene: „La Cluj avem o comunitate de peste 20.000 de persoane care lucrează în IT, cu contract de muncă, și între 5.000-6.000 freelancer. În momentul de față există o criză în acest domeniu, avem peste 1000 de angajați care au fost concediați urmează și alte companii în aceleași situații. Companiile din IT, în proporție de 70%, au angajați care nu au de lucru și-i mențin fără să aibă proiecte pentru care să lucreze. Ce putem face noi având această resursă umană calificată? Să folosim această resursă în acest proces de digitalizare a administrației, să nu-i lăsăm să plece cu companiile, care se relocă, de exemplu în India. Să le oferim posibilitatea de a lucra împreună cu administrația, cu agenții economici pentru această transformare digitală de care avem nevoie și care este viitorul”.
Ministrul Bogdan Ivan a spus că aderă la viziunea Aureliei Cristea, numind demersul „Pactul pentru Cluj”, deoarece pune accentul pe om. Digitalizarea, în opinia ministrului, înseamnă „să ai relația cu primăria ta direct de pe telefon, de pe o singură aplicație, să ai transparentizarea procesului de emitere a documentelor”. Ministru a spus că și-ar dori ca clujeanul să poată să intre pe o asemenea aplicație, să aibă documentele sale, să fie totul transparent, să se vadă dacă se răspunde sau nu în termen solicitării sale.
6 miliarde de euro pentru digitalizare
În ceea ce privește digitalizarea, ministru a anunțat că, în urmă cu două săptămâni, a trecut legea privind designul cloudului guvernamental și că cel mai important hub de date la nivelul regiunii Nord-Vest se află în județul Bistrița-Năsăud, deoarece aici s-a implicat cineva responsabil. De asemenea, ministrul Bogdan Ivan a informat că în prezent, se lucrează la aplicația unică a statului român cu ajutărul căreia fiecare român direct de pe telefon va putea să-și stocheze în portofelul digital documente personale, va primi notificări când îi expiră documentele și va putea transmite în timp real către autorități solicitarea de eliberare a documentelor.
Acesta a mai informat că săptămâna viitoare, în ședința de Guvern se va aproba un program de transformare digitală a administrației locale din România prin care se vor finanța proiecte pentru un număr de 1.000 de primării și consilii județene.
Referitor la IT-iști din Cluj care sunt concediați, ministru a spus că este foarte important ca aceștia să rămână acasă și că, în acest sens, este nevoie ca administrația locală să creeze noi oportunități. „Coalizezi la masă universitățile, mediul de afaceri și administrația, altă variantă nu ai decât de a crea un sens comun și un pact pentru Cluj”, a conchis ministru. În cadrul conferinței, acesta a mai declarat că ministerul pe care-l conduce are disponibil pentru companiile din România, care au angajați în țară, 6 miliarde de euro pentru transformarea digitală a țării.
Tia SÎRCA