June 15, 2024

Luni au demarat lucrările de construcție la Școala gimnazială din Cartierul Borhanci, unde au fost prezenți primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc și viceprimarul Dan Tarcea. Investiția face parte dintr-un proiect educațional complex numit generic „Dezvoltare infrastructură educațională (Hub educațional) și de sănătate (Unitate de Sănătate – Centru de excelență pentru protonoterapie), dezvoltare infrastructură sportivă (Bazin de înot, Bază sportivă) și Pădure-Parc”.

Hub-ul mai include un liceu, grădiniță, creșă, sală de sport, anexe, terase circulabile. Valorea generală a investiției complexului / hub-ului se ridică la o sută de milioane de euro, iar a școlii generale la zece milioane de euro.

În școala gimnazială vor învăța 675 de elevi, în 27 de săli de clasă, aceasta fiind proiectată cu sală de sport, la care se adaugă un teren de sport în exterior. Procesul educațional va fi asiguirat de 42 de cadre didactice, plus personalul auxiliar. De asemenea în infrastructura unității de învățământ vor fi incluse și trei laboratoare, bucătărie, sală de mese cu 256 de locuri, depozit de echipamente sportive, bibliotecă, vestiare, cabinet medical și altele. Clădirea unității de învățământ va fi una „verde”, proiectată să funcționeze cu consumuride energie reduse, dotările fiind de ultimă generație. „Școala va avea consum minim de energie (NZEB), aceasta fiind optimizată atât prin materialele utilizate cât și prin instalațiile propuse prin proiect, dispunând și de panouri fotovoltaice amp” a declarat primarul Emil Boc.

Infrastructura școlii va fi dispusă astfel: două nivele demisol, parter, două nivele supraterane. De asemenea, școala are panouri fotovoltaice care vor asigura necesarul de energie în proporție de 80% pentru ceea ce înseanmă școala și sala de sport.

„Am venit în întâmpinarea cetățenilor Cartierului Borhanci cu realizarea unui hub educațional, având în vedere că strategia noastră este de construi cât mai multe unități școlare în cartierele municipiului Cluj Napoca. Hub-ul educațional din Borhanci este un proiect de 100 de milioane de euro. De pe strada Borhanci se urcă pe un drum nou, un drum cu două benzi, cu piste de biciclete. În proximitatea liceului va fi un sens giratoriu, după care vei putea să continui drumul până la bazinul de înot pe care îl vom avea acolo. Când vei urca dinspre strada Borhanciului, vom avea creșa. Aici avem o veste bună, că licitația a fost adjudecată și urmează semnarea contractului. Va avea 101 locuri pentru copii. După creșă, tot aici se va face și grădinița și mai avem doar de aprobat o hotărâre în consiliul local pentru a demara lucrările, în următoarele 14 zile. Apoi avem școala și liceul cu sala de sport aferentă”, a declarat edilul.

La rându-i, viceprimarul Dan Tarcea a spus: „Utilajele lucrează deja la construirea bazinului din cadrul hub-ului educațional Borhanci. De asemenea, tot aici vor fi amenajate o pădure parc și o bază sportivă. Hub-ul va avea suprafața de peste 70 de hectare. Mă bucur foarte tare că am putut să pornim o nouă lucrare importantă pentru toți clujenii. Peste 1.000 de copii vor învăța aici, fie că discutăm de liceu, fie că discutăm de școala gimnazială. Este un proiect integrat, cu o valoare consistentă. În momentul în care va fi gata, pe lângă cele patru instituții de învățământ, acest hub va avea și un bazin de înot, la care am început deja lucrările, se pot vedea excavatoarele acolo. Este vorba despre o suprafață totală de peste 70 de hectare, unde va fi și o bază sportivă și o pădure parc!”

Alte două școli vor fi construite la Cluj-Napoca, în următoarea perioadă, a mai declarat primarul Emil Boc. „Am dat drumul lucrărilor pentru Școala Gimnazială din Borhanci, cu o capacitate de 675 elevi. Urmează să începe lucrări și la o școală cu capacitatea de 535 elevi în cartierul Bună Ziua. Urmează să avem o școală de 175 elevi pe Bulevardul Muncii, în parteneriat privat”, a arătat edilul.

Beniamin Pascu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *