July 20, 2024

Peste tot în țară localitățile rurale stabilesc și ele propria stemă, așa cum au procedat până acuma toate orașele. Nu fac excepție nici comunele județului Cluj, care se grăbesc să aibă propriile semne convenționale. De exemplu, comuna Bonțida are o stemă nouă. Aceasta a fost aprobată de Guvern, iar hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial din 18 iunie.

Stema comunei Bonţida se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, în câmp de azur, se află un pod de argint, crenelat cu cinci deschideri. În partea inferioară, în câmp roşu, se află un turn crenelat de aur, cu poartă boltită închisă şi două ferestre, susţinut de doi lei de aur afrontaţi. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat. Podul se mai numeşte „Podul lui Bonzo”, fiind construit peste râul Someşul Mic pentru a stabili legătura cu armata lui Tuhutum, conform legendelor medievale transpuse în Gesta Hungarorum. Turnul susţinut de doi lei

afrontaţi face trimitere la Castelul Bánffy de la Bonţida. Coroana murală de argint cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună. Comuna Bonțida este cunoscută atât în țară, cât și în străinătate prin monumentele istorice de mare valoare, cum este renumitul castel Bánffy, vizitat an de an de sute de turiști, printre care unii veniți de peste Ocean. Edilii comunei acordă o mare atenția valorificării potențialului turistic prin editarea unor broșuri în mai multe limbi internaționale, iar la intrarea în localitate sunt amenajate indicatoare care urează Bun venit și în limbile engleză, germană și maghiară, o inițiativă lăudabilă a Primăriei. Să nu uităm, recent a fost deschis pentru public și frumosul castel Bánffy de la Răscruci, reabilitat și reamenajat prin grija Consilului Județean Cluj, un important punct de atracție pe harta așezării e pe Valea Someșului Mic, care, iată, dispune și de o stemă nouă.

Szekely Csaba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *