June 20, 2024

La sfârșitul săptămânii trecute, Rotary Club Dej a sărbătorit „16 ani în folosul comunității” printr-un „Concert de muzică clasică”, un regal artistic oferit dejenilor și desfășurat pe scena Centrului Cultural „Arta”.

Cu un program divers, din care nu au lipsit arii celebre din opere și operete, canțonete și piese de café-concert, spectacolul a fost susținut de Ioana Badiu-Avram (soprană), Melinda Duffner (mezzosoprană), Petre Macedoneanu (tenor), Horațiu Ruști (bas-bariton), Olga Bordaș (pian), Maria Bușecan (vioară) și Cezar Cochisă (pian). O surpriză plăcută au oferit în deschidere copiii Cercului de Canto – Palatul Copiilor Cluj (structura Dej), pregătiți de prof. Ioana Breda Morar. Prezentatori: Ioan Mărginean și Carina Tănăselea.

Rotary Club Dej a fost primit în marea familie Rotary Internațional, la 25 martie 2008, „nașterea oficială” a clubului având loc pe 16 mai, odată cu primirea Chartei, în cadrul unei ceremonii festive la care au fost prezenți împreună cu Martha Mocanu (guvenatorul 2008-2009), past-guvernatori și numeroși membri Rotary din întreaga ţară. Primul președinte al clubului dejean – și unul dintre fondatori, a fost prof. univ. dr. Alexandru Mureșan. Actualul președinte este ing. Marius Butuza.

„A servi mai presus de sine” este deviza Rotary Internațional, așa că, implicarea RC Dej în viața comunității locale, susținerea tinerei generații, grija pentru cei vârstnici și pentru categoriile vulnerabile, a condus în mod firesc spre o bună colaborare cu administrația locală, ONG -urile și școlile dejene, Clubul Francofon de Afaceri Cluj, Clubul Oamenilor de Afaceri Germani din Transilvania și Cluburile Rotary din țară (Gherla, Năsăud, Sighet, Baia Mare, Bistrița, Zalău etc.). În același timp, fidel programului său de promovare a valorilor autentice, pe parcursul celor 16 ani de la constituire, Rotary Club Dej a fost o prezență stabilă în viața culturală a orașului, prin organizarea unor concertele cu prilejul Paștelui și Crăciunului, concerte de muzică clasică, conferințe, spectacole de teatru, lansări de carte, Târg de carte, expoziții de carte veche, expoziții și licitații de artă, dar și partener la diferitele evenimente culturale organizate pe plan local. În cei 16 ani de existență, clubul a implementat peste 135 de proiecte, valoarea acestora depășind o sută de mii de euro. Ultimul proiect Rotary Club Dej este „Camera Salină” în grădinițele din oraș, menit să contribuie la creșterea sănătății generale a copiilor. În cadrul proiectului, au fost deja amenajate astfel de camere la două grădinițe din Dej, „Junior” și „Lumea Piticilor”, proiectul urmând să includă și alte grădinițe, pentru a oferi celor mici un spațiu benefic pentru prevenirea și ameliorarea problemelor respiratorii.

În fine, nu pot să nu consemnez bucuria dejenilor prilejuită de concert, dar și de reîntâlnirea cu Ioana Badiu-Avram, „fiică a orașului”, doctor în muzică, lector universitar al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și membră de onoare Rotary Club Dej. Bucurie și totodată mândrie deoarece, Ioana a reprezentat la superlativ municipiul Dej (și implicit România) în Franța, la Beauvais, în cadrul unui spectacol care a reunit artiști din Marea Britanie, Germania, Portugalia și Polonia. Organizat de Comitetul de Înfrățire din cadrul Primăriei Beauvais, Concertul „OPERA, Ziua Europei – pentru pace și fraternitate”, a fost dedicat împlinirii a 43 de ani de istorie comună europeană.

Magdalena Vaida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *