June 20, 2024

Sociologul Ioan Hosu crede că scăderea interesului față de funcțiile de demnitate publică alese din județul Cluj ar avea trei cauze. Un factor ar fi în opinia universitarului clujean legat de faptul că partidele au fost mai atente în procesul de selecție a candidaților.

„Această selecție a fost mai riguroasă din motive cum ar fi incompatibilități, probleme de integritate, profil public cât mai bun în social media și spațiul public. Nu umpli liste doar ca să ai o listă mai lungă, ci te duci cu miză. Aici mă gândesc la partidele mici pentru că au un bazin de selecție mai redus, cum ar fi zona antreprenorială. Mă refer la REPER și USR”, spune sociologul.

Ioan Hosu susține că o altă cauză e dată de faptul că tinerii care sunt din antreprenoriat nu-și lasă activitatea pentru zona publică.

„Doar cei care acceptă să-și întrerupă un traseu profesional antreprenorial se duc către funcții publice. Cei care vin din privat nu vor pune neapărat în remunerare și motivare sistemul public. Ei se duc cu miză pentru că își doresc ceva. Nu te duci doar ca să ai un CV că ai fost ales local. Te duci că ai un proiect și crezi că poți să schimbi, altfel nu te duci. Nu pleci din privat unde câștigi mai mult decât în public, în multe cazuri, doar ca să bifezi un punct la CV. Asta folosesc doar celor care lucrează în zona publică. Mai bine se duc oameni care sunt deja validați, cu notorietate și cu nume”, a menționat Ioan Hosu.

Scăderea interesului față de funcțiile de demnitate publică alese este pusă de sociolog și pe seama faptului că

stilul de viață din zona publică nu mai e compatibil pentru categoriile de tineri și foarte tineri. „Zona publică e văzută ca destul de inertă, puțin dinamică, nu a foarte atractivă. Tinerii astăzi se uită tot mai puțin către zona publică și se uită mai mult către zona antreprenorială, să aibă propria afacere. Apreciază mai mult timpul liber. Or, în zona publică nu prea merge povestea asta pentru că trebuie să fii mult prezent în instituție și printre oameni”, spune universitarul.

Potrivit unei centralizări făcute de ziarul Făclia, în județul Cluj în cursa pentru alegerile locale au fost depuse 5663 de candidaturi pentru funcțiile de primar, consilier local, consilier județean și președinte al consiliului județean.

Comparativ, în 2020 la alegerile locale din județul Cluj au fost admise 7.042 candidaturi pentru funcțiile de primar, consilier local, consilier județean și președinte al consiliului județean. Dintre aceștia, 377 au candidat pentru funcția de primar, 10 pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, 5.864 au dorit să prindă mandat de consilier local iar 791 s-au bătut pentru cele 33 de locuri în forul deliberativ județean.

Cosmin PURIȘ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *