October 23, 2024

Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” organizează în perioada 21-22 iunie 2024 „Conferința internațională de studii ale romanului. Migrație și inegalitate economică în istoria romanului: Discursuri, reprezentări și (re)construcție identitară”. Deschiderea manifestării va avea loc vineri, 21 iunie 2024, ora 10, în sala de conferințe a Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, str. Republicii, nr. 9, informează reprezentanții Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca.

Citând aceleași surse, în deschiderea conferinței, vor vorbi publicului prezent Adrian Tudurachi, directorul Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” al Academiei Române, și cercetătorul Cosmin Borza, din cadrul aceluiași institut.

Prelegerile din cadrul Conferinței internaționale de studii ale romanului vor fi susținute de prof. univ. dr. Christof Schöch de la Universitatea din Trier, Germania, și de cercetător științific dr. Sándor Hites de la Institutul de Studii Literare din Budapesta, Academia de Științe din Ungaria.

După cum informează aceiași reprezentanți, evenimentul de la Cluj reunește un număr de 30 de specialiști din principalele centre academice și universitare din țară și din străinătate și propune explorarea noilor metodologii și instrumente analitice facilitate de turnura transnațională și digitală din domeniul studiilor literare contemporane. „Majoritatea comunicărilor vor fi axate pe modurile în care romanul reflectă procesele globale prin care contingente masive de populație migrează din rațiuni de precaritate și ca urmare a unor constrângeri sistemice, în primul rând de tip economic și social. Conferința continuă inițiativa primei ediții de a găzdui prezentarea rezultatelor cercetării din cadrul unor proiecte care vizează studiul formal, tematic, sistemic, transnațional, cantitativ sau digital al romanului. Ediția din acest an este susținută de proiectul de cercetare de tip „tinere echip” „Experiența migrației în literatura română postcomunistă (MigraLit), PN-III-P1-1.1-TE-2021-1201, coordonat de lect. univ. dr. Adriana Stan de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.”, transmit reprezentanții Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca.

T.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *