Consilierii județeni au, joi, pe ordinea de zi a ședinței forului județean proiectul de hotărâre prin care i se va acorda lui Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul lui U Cluj, titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj – „Clujean de onoare”.
În referatul proiectului se arată că:
”Clujul se numără printre județele României care beneficiază de o viaţă culturală, artistică, ştiinţifică şi sportivă extrem de bogată în reuşite şi performanţe. În decursul timpului, judeţul Cluj a dat ţării numeroase personalităţi reprezentative care au excelat în domeniile anterior menţionate și care au făcut cinste şi au promovat judeţul nostru pe plan naţional sau internaţional. În ultimii ani, Clujul a devenit epicentrul unor serii de reușite sportive, care au ținut capul de afiș al mass-mediei locale, naționale și internaționale, rezultatele obținute punând definitiv județul Cluj pe harta sportului mondial.
În acest context, se distinge personalitatea actualului antrenor al echipei clujene de fotbal Universitatea Cluj și component al „Generației de Aur” a Echipei Naționale de Fotbal a României – domnul Ioan Ovidiu Sabău, unul dintre artizanii victoriei istorice cu Danemarca – în 1989, victorie ce a dus România pentru prima oară, în aproape 20 de ani, în vara anului 1990, la un Campionat Mondial de Fotbal, și, totodată, campion în România cu Dinamo și Rapid, deținător al Cupei Olandei cu Feyenoord Rotterdam, cel care prin rezultatele obținute în cariera domniei sale de sportiv și antrenor, a reușit să promoveze Clujul în plan național și internațional, activând aidoma unui veritabil ambasador al Clujului și al sportului clujean.
Fostul mare jucător de fotbal și antrenorul de azi, Ioan Ovidiu Sabău s-a născut la Câmpia Turzii, la data de 12 februarie 1968.
Debutul în fotbal a avut loc alături de Universitatea Cluj, în 1985, alături de această echipă jucând în premieră în Divizia A un an mai târziu. După jumătate de sezon la ASA Târgu Mureș, Ioan Ovidiu Sabău face pasul spre fotbalul mare, semnând pentru Dinamo București, cu care câștigă și primul titlu de campion din carieră, în 1990.
Prezența sa la Campionatul Mondial de Fotbal din Italia, în 1990, atrage atenția cluburilor importante din Europa și după turneul final semnează cu echipa olandeză Feyenoord Rotterdam. În tricoul acestei echipe, fotbalistul clujean Ioan Ovidiu Sabău, câștigă două Cupe ale Olandei, iar în 1992 acceptă oferta venită de la fostul antrenor de la Dinamo, Mircea Lucescu, de a face din nou echipă, de această dată în Italia, la Brescia Calcio. Ioan Ovidiu Sabău revine în țară, la Rapid București, unde cucerește al doilea titlu de campion al României, în 1999.
După un sezon petrecut la Universitatea Cluj, ca jucător-antrenor, ajutându-și echipa de suflet să revină în Liga a 2-a, se întoarce la Rapid, unde își încheie cariera de fotbalist în 2003.
În tot acest interval de timp, sportivul Ioan Ovidiu Sabău a adunat 55 de meciuri pentru Echipa națională de fotbal a României, alături de care a participat la două turnee finale: Campionatul Mondial de Fotbal din 1990 și Campionatul European din 1996. La națională, jucătorul clujean a marcat 8 goluri.
După retragerea din cariera de sportiv profesionist, Ioan Ovidiu Sabău, a continuat munca realizată până atunci în domeniul care i-a dat totul: fotbalul. Astfel, Ioan Ovidiu Sabău a debutat ca și antrenor, în anul 2000 la Universitatea Cluj, echipa sa de suflet, pe care o conduce și la ora actuală. De pe banca tehnică a Universității Cluj, personalitatea propusă a fi desemnată Cetățean de Onoare al Județului Cluj – “Clujean de Onoare”, a salvat echipa de fotbal de la retrogradare, a dus-o într-o finală de Cupa României, a calificat-o pentru prima dată în istorie în play-off și, chiar mai mult, a reușit să readucă Universitatea Cluj, după 53 de ani, în cupele europene, o performanță extrem de reușită în urma unui sezon în care echipa s-a și aflat timp de 18 etape în fruntea clasamentului. Astfel, Ioan Ovidiu Sabău a calificat „U” Cluj în Conference League și va antrena din nou în cupele europene, după 13 ani. De asemenea, rezultatele remarcabile obținute în calitate de antrenor l-a făcut pe Ioan Ovidiu Sabău să fie mai mereu pe lista scurtă a posibililor selecționeri ai naționalei de fotbal a României.
Totodată, experimentatul tehnician Ioan Ovidiu Sabău a mai antrenat și echipele de fotbal Gaz Metan, Gloria Bistrița, Poli Timişoara și FCM Târgu Mureş.
Fostul mare jucător și antrenorul de azi, Ioan Ovidiu Sabău a fost decorat în martie 2008, de către Președintele României, cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga sa activitate.
Analizând astfel activitatea îndrăgitului fotbalist clujean Ioan Ovidiu Sabău, atât din perspectiva de jucător, cât și din cea de antrenor al unei echipe de fotbal reprezentative a județului Cluj, considerăm a fi oportun ca aprecierea de care această personalitate sportivă clujeană trebuie să se bucure din partea autorităţilor administraţiei judeţene şi a comunităţii întregului judeţ să se materializeze prin conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului – „Clujean de onoare”.
Articolul Consiliul Județean votează, joi, acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Judeţului lui Ioan Ovidiu Sabău apare prima dată în ziarulfaclia.ro.