
Dacă s-ar scrie o mică istorie a divertismentului din țară urmărind evoluția din ultimii 25-30 de ani, impresia creată ar fi a unui roller-coaster amețitor de rapid. Pentru că românii au trecut extrem de rapid de la puținele emisiuni de divertisment, oferite de postul național de televiziune, spre noi provocări similare, mai mult sau mai puțin reușite aduse în prim-plan de posturi de televiziune private. Acesta ar fi primul episod din istoria recentă a divertismentului televizat.
Totuși, ținând pasul cu evoluția tehnologică, industria de profil s-a adaptat și a descoperit dintr-o dată noi surse de creare a activităților de distracție, de data aceasta în mediul online, un mediu extrem de atractiv și permisiv.
Aici începe istoria modernă a divertismentului românesc, istorie ce se scrie zi de zi având în vedere pasul extrem de rapid al inovațiilor tehnologice.
Descoperirea jocurilor online, a emisiunilor interactive, a posibilității de a deveni parte din show prin simple live-uri făcute pe rețelele sociale, toate acestea au ridicat divertismentul la un nivel nemaiîntâlnit până acum.
Dar care sunt modificările esențiale care apar la nivel macrosocial datorită jocurilor online? Această analiză urmează a fi expusă în continuare, urmărind efectele pe care tehnologia le aduce în acest domeniu.
Care sunt elementele definitorii ale divertismentului modern?
Evident că raportarea la formele de distracție actuale se face aproape permanent prin referire la mediul online. Televiziunile au pierdut destul de mult teren, în special pentru că nu permit formate interactive la o scară realistă și complexă, exceptând eternul telefon în direct pentru integrarea în atmosfera din platou.
Pe de altă parte, oamenii nu mai doresc să fie doar martori, spectatori, ci, dimpotrivă, vor să fie actori, parte integrantă din acțiune. Astfel, indiferent că aleg pacanele online, emisiuni interactive live, jocuri online cu echipe sau pur și simplu vor să experimenteze show-uri interactive, cei care dau valoare divertismentului online sunt din ce în ce mai critici și capabili să aducă plus valoare în activitățile respective.
O consecință normală a acestei tendințe este faptul că platformele de streaming caută soluții de includere a publicului larg în echipa de lucru. Practic, astfel au apărut poveștile interactive pe anumite platforme filme, povești în care spectatorul alege continuarea respectivei idei narative.
Există, desigur, cunoscute platforme care permit inclusiv crearea de conținut digital de divertisment oricui dorește, transformând astfel un om obișnuit într-un potențial regizor sau creator de show. Și nu este vorba despre mici încercări, dacă se ia în considerare cifrele generoase pe care unii asemenea creatori de conținut le obțin din pasiunea lor.
Cât de importante sunt jocurile online pentru publicul român?
Desigur că nu se poate vorbi despre o modificare semnificativă a preferințelor unui public care este format din diverse categorii sociale sau de vârstă. Totuși, când vine vorba de accesarea distracției în mediul online, această barieră are o tendință pronunțată de a dispărea făcând loc tuturor celor care doresc să se bucure de beneficiile tehnologiei și de posibilitățile sale nenumărate.
Mai exact, deși tinerii sunt cei mai receptivi la noile jocuri apărute, având o capacitate mai mare de adaptare la cerințele de tip tehnic, nici categoriile de vârste mai înaintate nu sunt total imune la divertismentul online, fie el reprezentat de jocuri, rețele sociale sau platforme de streaming.
Pe scurt, din ce în ce mai mulți spectatori pasivi devin interesați de divertismentul activ, de acele activități care le permit să fie parte din joc, actori în evenimente și nu doar simpli observatori.
Internetul este o lume în permanentă schimbare, capabilă să ofere resurse nelimitate pentru extrem de multe domenii, începând de la creativitate, divertisment, comunicare și multe altele.
Istoria se scrie acum, cuprinzând în timp real nu doar eroi, ci oameni simpli, obișnuiți, capabili să devină proprii artizani ai timpului liber și al distracției.