July 22, 2024

Primăriile și consiliile județene își adoptă în această perioadă de bugetele pentru 2024. În acest context se prezintă obiectivele de investiții și se fac evaluări cu privire la fondurile externe nerambrusabile care pot fi atrase.

Din datele prezentate deja reiese că la unele județe din Ardeal veniturile au crescut spectaculos în timp ce la altele s-au menținut cam la nivelul anului trecut.

Făclia vă prezintă veniturile pe care le estimează în acest an județele din nord-vestul României.

Față de bugetul pentru anul 2023, aprobat în luna februarie a anului trecut, bugetul din acest an este ceva mai mare.

În luna februarie a anului trecut, deliberativul județean a aprobat un buget pentru 2023 de 1.442.735.750 de lei.

În cadrul ședinței deliberativului județean de miercuri, 7 februarie a fost aprobat un buget de 1.523.624.640 de lei.

Bugetul local al județului este de 845.422.660 lei, din care 359.137.620 lei este destinat dezvoltării. În ceea ce privește suma totală alocată dezvoltării, peste 36% este destinată cofinanțării proiectelor europene, inclusiv a celor din PNRR. Concret, aceste fonduri vor fi folosite pentru continuarea celor 27 de proiecte din fonduri externe nerambursabile aflate în implementare, din care 14 depuse doar în cursul anului 2023.

E un buget echilibrat, mai mare cu 5,4% față de cel din 2023. La fel ca în anii precedenți, am urmărit să canalizăm cât mai eficient fondurile de care dispunem, pentru a continua, finaliza și chiar demara investiții noi, extrem de importante pentru clujeni. Și în 2024 ne vom axa pe fondurile europene pentru a moderniza infrastructura rutieră a județului. De asemenea, vom continua extinderea rețelelor de apă și canalizare, inclusiv către zona de munte, și vom contribui la creșterea calității actului medical și a siguranței pacienților, inclusiv prin achiziționarea de noi echipamente medicale de ultimă generație. Nu în ultimul rând, vom demara lucrările la noul spital de copii, un proiect de mare anvergură la care țin foarte mult”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

În ceea ce privește programul de investiții publice, Consiliul Județean Cluj va continua în 2024 proiectele în domeniul sănătății, fiind alocată în acest sens suma de 77.135.690 de lei. Din aceasta, cca. 13 milioane de lei vor fi folosite pentru demararea efectivă a construcției viitorului Spital Pediatric Monobloc. De asemenea, o sumă importantă, respectiv 39.658.000 lei, este destinată extinderii, modernizării și dotării Ambulatoriului Spitalului de Recuperare – proiect PNRR.

Tot prin bugetul din acest an, Consiliul Județean a alocat la capitolul Transporturi o sumă considerabilă, peste 164 de milioane lei, pentru reabilitarea și modernizarea rețelei de transport județene. Din acești bani, 48 de milioane de lei sunt destinați lucrărilor de întreținere și modernizare, restul pentru finalizarea proiectelor de modernizare, din fonduri europene, a patru trasee județene de importanță regională și a „Drumului Bistriței”.

Totodată, pentru a trece într-o nouă etapă în ceea ce privește gestionarea deșeurilor în județul Cluj, prin valorificarea energetică a acestora, Consiliul Județean a alocat 55.518.110 lei pentru achiziționarea și montarea instalației de dezintegrare moleculară la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor.

Bihor

Anul trecut, Consiliul Județean Bihor a propus un buget de 1.351.843,03 mii lei.

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați…
Vă rugăm să accesați pagina . Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *