January 26, 2025

La Muzeul Municipal, în Sala Multimedia, a avut loc vineri, 12 iulie, sesiunea de comunicări științifice Conferințele SAMUS”, sub acest generic fiind reunite o serie de studii și cercetări interdisciplinare de etnografie, folclor și istorie, legate de zona Someșurilor, precum și unor personalități locale dedicate promovării acestui areal geografic. Moderator, prof. Constantin Albinetz, directorul muzeului și șeful Serviciului Cultură din cadrul Primăriei Dej

„Conferințele SAMUS” au fost deschise cu prezentarea volumului  „Artă și epifanie. Construcție, discurs și viziune în Adorația magilor de Leonardo da Vinci” de dr. LuigiBambulea, lector la Universitatea Națională de Arte din București și cercetător științific la Muzeul Național al Literaturii Române din București. Dacă Leonardo nu este legat prin nimic de ținutul someșean, în schimb, autorul volumul publicat anul acesta la Editura „Eikon” este. O personalitate cu care Dejul se mândrește, un polimat precum a fost da Vinci.

Potrivit criticului și istoricului de artă Victor Ieronim Stoichiță:Adorația Magilor, lucrarea neterminată a lui Leonardo da Vinci (1481), a fost considerată încă de la început drept o operă care, prin modernitatea ei, pune sub semnul întrebării canoanele artei renascentiste. Ca atare, ea a beneficiat de elogii nenumărate și de interpretări multiple. Luigi Bambulea și-a asumat sarcina de a oferi o sinteză curajoasă, aptă de a aduce o nouă lumină asupra acestei capodopere. Pentru o asemenea intreprindere, curajul nu este, desigur, suficient, dacă nu este secondat de o viziune novatoare și de o pregătire temeinică. Cartea de față le înmănunchează. Ea are meritul de a considera o pictura mitică a Renașterii în toate valențele ei (artistice, filosofice, științifice, exegetice), conferindu-i locul de excepție ce i se cuvine în cultura europeană.

Comunicările consacrate ținuturilor someșene (și nu numai), i-a avut ca participanți pe: experta Ioana Mureșan Costumul popular din Țara Lăpușului, prof. Axinte Bob Descântece și vrăji în satele de pe Valea Bogății, prof. dr. Loredana Tomșa Recuperarea tradițiilor și meșteșugurilor locale prin exploatarea tehnicilor gravurii în educația artistică a elevilor, arheolog Radu Zăgrean Limesul roman din zona Someșului”, prof. Constantin AlbinetzGaleria de artă Frezia, arc peste timp, prof. Cristina Albinetz Rolul breslelor în comunitatea urbană. Meșteri și meșteșugari la Dej, Chira Antonio Noul Radu Săplăcan, dr. Marian Horvat Ioan de Hunedoara și dezvoltarea Dejului, istoricul Gergely KonradRecrutarea militară în Transilvania dualistă 1868 – 1914 și muzeograf Matyas Joszef Karoly Torma și primele cercetări arheologice în zona castrului roman de la Cășeiu”. Comunicări bogate în informații, care au avut darul de a captiva interesul publicului și care vor fi publicate într-un nou volum „SAMUS”.

De asemenea, pe perioada evenimentelor găzduite de Muzeul Municipal, Expoziția de carte „Cultura Populară Someșană”, organizată de către Biblioteca Municipală Dej, este la dispoziția celor interesanți, majoritatea volumelor prezentate fiind scrise de autori dejeni.

​Magdalena Vaida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *