May 23, 2024

Exact ├«n urm─â cu 20 de ani ├«ncepea la Cluj hegemonia primarului Emil Boc, omul care a reu╚Öit s─â ├«nghe╚Ťe competi╚Ťia electoral─â din municipiu. Cu o excep╚Ťie, ├«n 2012, c├ónd reu╚Öea o victorie miraculoas─â ├«mpotriva lui Marius Nicoar─â, actualul primar a reu╚Öit s─â c├ó╚Ötige la diferen╚Ťe categorice, e drept, pe fondul sc─âderii continue a num─ârului de aleg─âtori prezen╚Ťi la vot.

├Änaintea lui Boc, care acum este ├«n fa╚Ťa mandatului cu num─ârul ╚Öase, preferatul clujenilor timp de trei legislaturi locale a fost Gheorghe Funar. Competi╚Ťiile pe care acesta le-a c├ó╚Ötigat au fost mult mai str├ónse dec├ót cele ├«n care a fost angrenat Boc.

Primele alegeri locale ├«n Cluj-Napoca dup─â Revolu╚Ťie s-au ╚Ťinut ├«n februarie 1992, ├«n dou─â tururi de scrutin. Atunci s-a ├«nregistrat ╚Öi recordul de participare la vot ├«n Cluj-Napoca, 165.458 de aleg─âtori. Gheorghe Funar, reprezentantul PUNR, l-a ├«nvins pe candidatul Conven╚Ťiei Democrate, Petre Li╚Ťiu, la distan╚Ť─â mic─â, 52,5% fa╚Ť─â de 47,5%. Funar avea s─â-╚Öi re├«noiasc─â mandatul ├«nc─â de dou─â ori. ├Än 1996, ├«n siajul Caritas ╚Öi a inflam─ârii etnice din ora╚Ö, precum ╚Öi pe baza a dou─â promisiuni electorale flamboiante, tunel pe sub Dealul Feleacului si metrou, Funar l-a b─âtut din primul tur pe Radu S├órbu, candidatul Conven╚Ťiei Democrate. Competi╚Ťia din 2000 cu reprezentantul Conven╚Ťiei, ╚śerban R─âdulescu, a fost mai str├óns─â. Funar s-a impus cu 53,13% fa╚Ť─â de 46,87 la sut─â.

A fost, de altfel, ultima victorie electoral─â a primarului tricolor: ├«n 2004, Funar n-a mai prins turul doi. Alegerile urmau s─â fie c├ó╚Ötigate de Emil Boc, pe atunci ├«n Partidul Democrat, ├«n fa╚Ťa lui Ioan Rus, de la PSD. Rezultate finale: 56,26% fa╚Ť─â de 43,74%.

Primul mandat al lui Boc a fost unul hipnotizant pentru clujeni, el recucerind în 2008 fotoliul de primar cu scorul maxim pe care l-a atins vreodată, 76,21 la sută. Pe locul doi s-a situat Laszlo Attila de la UDMR, cu 7,85 la sută.

Rezultatul l-a propulsat pe primarul Clujului ├«n politica mare, fiind chemat de pre╚Öedintele B─âsescu la Bucure╚Öti s─â ocupe func╚Ťia de premier. Din postura de primar interimar, Sorin Apostu, de la PDL, a c├ó╚Ötigat alegerile par╚Ťiale din 2009 cu un avans confortabil ├«n fa╚Ťa lui Marius Nicoar─â, PNL, 56 la sut─â, fa╚Ť─â de 23 la sut─â. Se intra ├«n ordineaa alegerilor ├«ntr-un singur tur de scrutin care a f─âcut posibil miracolul de care pomeneam anterior. ├Äntors din Bucure╚Öti dup─â un mandat extrem de nepopular de premier, Boc a intrat ├«n alegeri ╚Öi cu handicapul arest─ârii pentru corup╚Ťie a primarului Apostu. Nimeni nu-i d─âdea vreo ╚Öans─â candidatului PDL ├«mpotriva reprezentantului alian╚Ťei de la guvernare PSD-PNL. ╚śi totu╚Öi, ├«n pofida previziunilor, Boc l-a ├«nvins pe Marius Nicoar─â, e drept, la o diferen╚Ť─â infim─â, 40,60 la sut─â din voturi fa╚Ť─â de 39,53 %.

În 2012, a fost de altfel și ultima dată când la alegerile locale din Cluj-Napoca s-au prezentat peste 100.000 de alegători cu drept de vot.

Urm─âtoarele alegeri au fost un galop de s─ân─âtate pentru Emil Boc, a╚Öa cu par s─â stea lucrurile ╚Öi ├«n prezent. ├Än 2016, el ob╚Ťinea 64,76 la sut─â din voturi, iar ├«n 2020 se apropia de recordul personal, cu 74,76 la sut─â. Anna Horvath, UDMR, s-a clasat pe locul doi ├«n 2016 cu 12,57%. ├Än 2020, locul doi i-a revenit lui Emanuel Ungureanu, USR, cu 8,26 la sut─â.

Fragmentarea taberei anti-Boc creeaz─â ├«n prezent premisele ca acesta s─â fie din nou singurul candidat la care ob╚Ťine un procent cu dou─â cifre ├«n alegeri.

Gheorghe Funar, trei mandate, Emil Boc, ├«n fa╚Ťa celui de al ╚Öaselea, sunt personalit─â╚Ťile care au marcat istoria electoral─â postdecembrist─â a ora╚Öului. ├Än ce-i prive╚Öte pe cei doi, vedem ╚Öi o continuitate de proiecte. Metroul promis de Gheorghe Funar clujenilor ├«n 1996 este ast─âzi principala promisiune electoral─â a lui Emil Boc. (C.C.)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *