July 25, 2024

Ministrul Educației (MS), Ligia Deca, a anunțat recent că acționează în vederea debirocratizării sistemului de învățământ pentru a exista tot mai puține situații în care profesorii sau absolvenții se depună documente în format fizic.

Astfel, din anul universitar 2023 – 2024, printr-un proiect de Guvern, diplomele de doctor ar urma să conțină un cod QR. Din acest an, în învățământul superior, diploma de doctor va conține un cod QR. Acesta va permite accesul la informații care vor facilita validarea și conformitatea diplomelor direct în baza de date a Ministerului Educației.”, a spus ministrul pe pagina sa de socializare.

De asemenea, în nota de fundamentare a proiectului supus consultării publice, schimbările preconizate de MS, începând cu anul universitar 2024 – 2025, prevăd ca actele de studii care se eliberează absolvenților învățământului superior să conțină ca element distinctiv un cod QR. Urmând aceeași linie a digitalizării, din anul universitar 2024-2025, toate actele de studii care se eliberează absolvenților vor fi întocmite în limbile română și engleză și vor fi însoțite de suplimentul la diplomă doar în format Europass. Această măsură va fi extinsă pentru toate actele de studii care se eliberează absolvenților învățământului superior, indiferent de anul înmatriculării, a informat ministrul Educației, Ligia Deca.

Diplomele obținute de absolvenții și cadre didactice din învățământul preunivesitar vor purta și ele pecetea codului QR , a anunțat de această dată purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. Este vorba de diploma de absolvire a liceului, precum şi certificatul de acordare a definitivării în învăţământ.
La iniţiativa Ministerului Educaţiei, începând cu anul 2024, ca o dovadă a transformării digitale pe care o traversăm împreună, diploma de absolvire a liceului, precum şi certificatul de acordare a definitivării în învăţământ urmează să conţină ca element distinctiv şi un cod QR, urmând ca această măsură să fie extinsă cu anul şcolar următor, adică 2024 – 2025, pentru toate formularele actelor de studii, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul unei conferinţe de presă, desfășurată săptămâna trecută.

Noile prevederi amintite fac parte din proiectul de hotărâre de Guvern privind aprobarea tipurilor de conținut și formatul actelor de studii, precum și al suplimentului la diplomă, proiect supus în această lună în consultare publică de către Ministerul Educației.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *