June 15, 2024

Doar două universități din România-Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București figurează în top 1.000 al reputatului clasament internațional Quacquarelli Symonds.

Clasamentul QS se bazează pe factori precum reputația academică, reputația angajatorului, citările pe facultate, raportul studenți/facultate, proporția de cadre didactice internaționale și proporția de studenți internaționali.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) se situează între pozițiile 781-790 la nivel internațional în cel mai utilizat ranking al universităților – 2025 QS World University Ranking.

În lume există la momentul actual zeci de clasamente/rankinguri globale ale universităților, din care academic sunt relevante câteva (care acoperă major o plajă semnificativă de criterii academice), nouă dintre acestea – care acoperă major și riguros criterii academice diverse – fiind incluse în metarankingurile universitare naționale, acestora adăugându-li-se zeci de clasamente/rankinguri universitare pe domenii.

Rankingul de referință astăzi – prin faptul că este cel mai accesat (most-consulted) – este clasamentul britanic QS al universităților (https://www.qs.com/rankings-performance/).

În ultima ediție a clasamentului, publicată recent (https://www.topuniversities.com/world-university-rankings), UBB ocupă prima poziție în țară și poziția 781-790 la nivel internațional. Este cea mai bună poziționare a UBB din istoria sa în acest ranking, Universitatrea noastră aflându-se acum între primele 52% dintre cele 1503 universități incluse în clasament (vezi graficul de mai jos).

În rankingurile care contează, de la începutul anului, UBB este prima universitate a țării. Mă aștept ca până la sfârșitul anului să rămână prima sau între primele din țară în aceste rankinguri relevante. Nu le-am comentat public pentru că avem un angajment în COARA (https://coara.eu/), dar le-am analizat intern, în logica unor analize comparative care să fundamenteze unele decizii academice. Facem acest comentariu public acum în contextul clasamentului QS – deoarece este unul din cele mai relevante, dacă nu cel mai relevant considerând utilizarea acestuia pe scară largă cel -, cu rol educațional, pentru că am văzut că apar promovate de necunoscători rankinguri nerelevante (ca tip și/sau ca diversitate a indicatorilor academici) sau puțin riguroase (ca măsurători), ceea ce induce publicul mai puțin cunoscător în eroare. Așadar să ne raportăm doar la rankingurile relevante și riguroase, recunoscute ca atare de sistemele de metarankinguri. Mai mult, adăugăm că rankingurile, fie ele și relevante și riguroase, nu acoperă complet diversitatea performanței academice a universităților, de aceea trebuie înțelese doar în acest context, UBB valorizând și alte aspecte academice care nu apar adesea în rankinguri (ex. tratate, cărți/capitole, satisfacția academică, contribuția la dezvoltarea locală etc.)”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

În acest top sunt incluse 13 universități din România.

Universitățile românești prezente în QS World University Ranking 2025

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – locul 781-790
Universitatea din București – locul 801-850
Universitatea Al. I. Cuza din Iași – 1.201-1.400
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – 1.201-1.400
Universitatea Tehnică Ghe. Asachi din Iași – 1.201-1.400
Universitatea Transilvania din Brașov – 1.201-1.400
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.201-1.400
Universitatea Politehnica din București – 1.201-1.400
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – 1.401+
Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava – 1.401+
Universitatea Politehnica din Timișoara – 1.401+
Universitatea din Craiova – 1.401+
Universitatea din Oradea – 1.401+

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *