February 29, 2024

În ultimii ani comuna Bonţida este tot mai cunoscută. La sfârşitul lui 2023, de exemplu, toată presa românească a scris despre finalizarea reabilitării frumosului castel „Bánffy” de la Răscruci şi despre inaugurarea primului Centru Regional de numărare şi sortarea ambalajelor din ţara noastră. Edilii comunei de pe Valea Someşului Mic sunt mândri de aceste realizări, dar nu se opresc aici.

Primarul Emil Cârhaţ are în plan pe acest an mai multe obiective îndrăzneţe, unele începute deja, iar altele în fază de finalizare, cum este noua Grădiniţă din localitatea Răscruci, după ce acum doi ani a fost predată preşcolarilor o grădiniţă nouă cu program prelungit şi la Bonţida. Tot în prezent se lucrează la introducerea iluminatului public inteligent, 80 la sută fiind terminată deja. O investiţie ce se realizează numai la oraşe, însă administraţia locală din Bonţida doreşte ca şi aşezarea lor să concure cu nivelul de trai urban, cerinţe îndeplinite pe multe planuri şi, mai ales, în multe domenii. Printre priorităţile perioadei următoare se află şi construirea unei creşe moderne la Răscruci, unde în prezent se fac demersuri pentru stabilirea locaţiei. Creşa nouă va avea 80 de locuri şi va fi dotată cu mobilier modern. Tot în cursul acestui an edilii bonţideni doresc să amenajeze un parc fotovoltaic, luând ca exemplu cel de la Cluj-Napoca, scopul acestui obiectiv fiind economisirea energiei electrice în toate satele componente. În ceea ce priveşte iluminatul public, pe această linie s-au făcut paşi importanţi, toate străzile şi uliţele dispunând de becuri LED, circulaţia rutieră şi pietonală desfăşurându-se în condiţii bune şi pe timpul nopţii. Apropo de străzi, primarul Emil Cârhaţ ne-a mai spus că prin programul Anghel Saligny în acest an vor fi modernizate 4 kilometri de drumuri, majoritatea în centrul de comună şi la Răscruci, unde şi anii trecuţi a fost reparat carosabilul pe zeci de străzi principale şi laterale. Peste tot drumurile sunt asfaltate, iar una din cele mai mari realizări în 2023 a fost construirea noului pod peste Someş în zona Obor. Totodată, spre mulţumirile şoferilor a fost rezolvată şi trecerea de cale ferată de la intrarea în Bonţida dinspre şoseaua naţională Cluj-Napoca-Gherla. Au mai fost predate două noi podeţe pe drumurile comunale, unul fiind pe Valea Gădălinului, unde prin grija Consiliului Judeţean Cluj a fost modernizat şi drumul. Gospodarii comunei nu uită nici amatorii de sport, în acest an în localitatea Răscruci este planificată modernizarea terenului de fotbal, unde vor fi create condiţii bune practicării jocului cu balonul rotund, fosta echipă Progresul Răscruci activând ani de-a rândul în elita fotbalului clujean. Amintiri plăcute, mai ales că fostul teren de fotbal pe atunci a fost amenajat chiar în curtea din spate al castelului „Bánffy”, renovat recent.

În ziua în care am discutat cu primarul Emil Cârhaţ, pe dealurile ce înconjoară pitoreasca localitate era zăpadă. Nu mare, dar albia mare ne-a sugerat ideea că ne găsim în plină iarnă. Cu privire la aceste imagini superbe edilul-şef ne-a declarat că în situaţia unei ninsori abundente Primăria dispune de un buldoexcavator şi un încărcător cu lamă. În caz de nevoie aceste utilaje pot interveni imediat, mai ales în cele două sate mai îndepărtate, Coasta şi Tăuşeni, unde anul trecut a fost introdusă apa potabilă din sursa Gilău. O altă realizare notabilă al edililor bonţideni, puşi pe fapte mari şi în 2024.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *