July 25, 2024

Răsturnare de situație în cazul unui „ONG” apropiat de primarul Capitalei, Nicușor Dan. O instanță clujeană salvează de la dizolvare Asociația SOS Orașul, înființată la Cluj și folosită pentru blocarea unor proiecte imobiliare în București.

Practic, Tribunalul Cluj a dispus vineri, 19 ianuarie, ca Asociația SOS Orașul să aibă dreptul să-își continue activitatea pentru că entitatea care a solicitat dizolvarea acestui ONG este „lipsită de interes”.

„Admite apelul declarat de către apelanta Asociația SOS Orașul, în contradictoriu cu intimata One Mircea Eliade Properties SRL, împotriva Încheierii civile din data de 18 noiembrie 2022 a Judecătoriei Cluj Napoca, pe care o schimbă în tot, în sensul că admite excepţia lipsei de interes şi respinge ca fiind lipsită de interes cererea de dizolvare. Obligă apelanta să achite intimatei suma de 27032,38 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în apel. Decizia este definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţie prin mijlocirea grefei, azi, 19.01.2024”, se arată în hotărârea Tribunalului Cluj.

Asociația SOS Orașul este reprezentată de Loredana Mirabela Grădinaru, partenera de viață a primarului Capitalei Nicușor Dan.

Compania One Mircea Eliade Properties a solicitat dizolvarea SOS Orașul pe motiv de insolvabilitate.

Asociația SOS Orașul a fost dată în judecată de către One Mircea Eliade SRL, componentă rezidențială a proiectului One Floreasca City. Firma a cerut încuviințarea executării silite a Asociației SOS Orașul, cerere pe care Judecătoria Cluj-Napoca a admis-o.

Dezvoltatorul One United Properties a încercat să dezvolte un proiect imobiliar mixt, care include spaţii de birouri, apartamente şi un magazinamplasat pe terenul de 2,8 hectare al fostei fabrici Automatica din București.

One United Properties a fost înființată în 2007 de Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu și a dezvoltat până acum proiecte rezidenţiale precum One Floreasca Lake, One Herastrau Park, One Charles de Gaulle sau One Herastrau Plaza.

Din cauză că SOS Orașul nu a putut plăti despăgubirile către One Mircea Eliade SRL, societatea a cerut dizolvarea asociației nonguvernamentale.

Judecătoria Cluj-Napoca a admis în noiembrie 2022 cererea dezvoltatorului imobiliar, dispunând dizolvarea ONG-ului. SOS Orașul contestat hotărârea, iar Tribunalul Cluj, instanța unde până recent a activat și fostul judecător Cristi Vasilică Danileț, a dispus că organizația nonguvernamentală își poate păstra personalitatea juridică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *