July 22, 2024

După evenimentele din 1989 orașul Gherla a stabilit importante relații internaționale, înfrățindu-se cu mai multe localități din Franța, Germania, Ungaria, ulterior și din Italia, Bulgaria sau Suedia. Delegațiile orașelor respective se vizitează reciproc, existând o colaborare strânsă pe plan social, cultural și economic. Pe ordinea de zi a recentei ședințe de Consiliu local Gherla a figurat, printre altele, un proiect de hotârăre privind aprobarea deplasării unei delegații în străinătate.

În referatul proiectului se precizează că având în vedere relațiile strânse de prietenie și de cooperare între orașele Gherla și Ronneby din Suedia și analizând invitația primită din partea primarului orașului Ronneby, Roger Fredriksson, s-a supus atenției Consiliului local această invitație, în vederea luării unei hotărâri cu privire la aprobărea deplasării delegației și împuternicirea primarului la nominalizarea membrilor delegației.

Invitația făcută de primarul orașului Ronneby se referea la participarea în perioada 24-29 iunie 2024 a unei delegații gherlene de patru persoane la o întâlnire între orasele înfrațite cu acest oraș în vederea unui schimb de experiență.

Proiectul a fost aprobat de toți cei 19 consilieri locali. Un nou prilej pentru reprezentanții administrației locale din Gherla de a dezvolta aceste relații de prietenie, oferind delegației gherlene o nouă ocazie de a face cunoștință cu frumusețile orașului suedez, dar și de a se întâlni cu oaspeții din alte țări prezenți acolo.

Aceste deplasări în străinătate a oficialităților gherlene oferă un bun prilej de a cunoaște aspectele gospodărești din orașele înfrățite, aceste întâlniri devenind adevărate schimburi de experiență între părțile interesate, În ultimii ani aceste deplasări peste hotare sunt tot mai frecvente, cu ocazia Festivalului Armenopolis (de fapt, Zilele Municipiului) din luna august și Gherla va fi gazda prietenilor din orașele înfrățite, așa cum se întâmplă în fiecare an.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *