December 5, 2024

Problema prevenirii consumului de droguri îi preocupă și pe factorii din educație din municipiul Gherla, unde, chiar dacă, până în prezent, nu au fost semnalate cazuri grave, este nevoie de responsabilitate din partea autorităților și a tuturor cadrelor didactice din școlile orașului. 

Pe acest subiect a avut loc o conferință la cinematograful ”Pacea”, eveniment organizat de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Cluj, for consultativ aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj. Tema întâlnirii educative a fost „Prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților clujeni-Aleg”. Evenimentul a fost onorat de Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Maria Forna, președinte Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Cluj, Ovidiu Drăgan, primarul municipiului Gherla,⁠ Sebastian Marcu, comisar șef Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al Județului Cluj, consilierul județean Iuliu Sămărtean și Andrei Rareș Rus, reprezentant al Teen Challenge România. În sală au fost prezenți 250 de elevi de la liceele din Gherla, precum și profesori și reprezentanți ai asociațiilor elevilor și părinților. Campania ATOP și a Mariei Forna, de luptă antidrog este cea mai puternică acțiune educativă de acest fel din ultimii 30 de ani și care, din păcate, este tot mai actuală în contextul creșterii alarmante a consumului de droguri în rândul tineretului. Să nu uităm, Clujul este primul județ din țară unde instituțiile publice s-au asociat într-un ecosistem care luptă împreună împotriva escaladării acestui fenomen. Conferința de la Gherla a fost cea de-a cincea ediție, după evenimentele organizate în municipiile Cluj-Napoca, Turda, Dej și Huedin. 

Încurajați să ceară ajutorul

Scopul întâlnirii de la Gherla a fost ca autoritățile cu competență în domeniu să discute cu tinerii, cu părinții, cu cadrele didactice și cu toți cei interesați să se implice activ în lupta împotriva celui mai mare inamic al societății contemporane și anume traficul și consumul de droguri. Alături de reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu, dar mai ales alături de persoane care au trăit direct experiența consumului de substanțe psihoactice și actualmente sunt persoane reabilitate, organizatorii au dorit să ajungă cu mesajele lor la tinerii din tot județul Cluj. Cei care au luat cuvântul au subliniat că doar prin comunicare, informare și o mai mare apropiere de generația tânără putem să diminuăm escaladarea fenomenului de trafic și consum de droguri. Cu toții i-au îndemnat pe tineri ca în momentele în care tentația încearcă să pună stăpânire pe ei, să ceară ajutorul, să se sprijine pe familie, pe prieteni adevărați, pe dascăli în care au încredere și nu în ultimul rând, să apeleze la ajutor specializat din partea instituțiilor. Un moment emoționant a conferinței a fost destăinuirea lui Rafael Breazovan, reprezentant al Teen Challenge Cluj, care a povestit plin de emoție cum a fost consumator de substanțe interzise și actualmente a devenit o persoană reabilitată, exemplu concret oferit elevilor din sală. Moderatorul evenimentului a fost Amalia Gurzău, inspector școlar, comunicare instituțională, ISJ Cluj.

Remarcăm excelenta organizare a conferinței de la Gherla asigurată de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, în frunte cu președinta Maria Forna.

Szekely Csaba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *