May 18, 2024

Spectacolul „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski, pus în scenă la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, a fost o experiență remarcabilă, încântând publicul prin măiestria muzicală și talentul scenic al artiștilor implicați. Sub bagheta maestrului dirijor Constantine Orbelian, iar alături de o distribuție excepțională, inclusiv soprana Lali Khabalova în rolul Tatianei, mezzosoprana Marina Dobrescu în rolul Olgai și tenorul Cristian Mogosan în rolul lui Lenski, spectacolul a strălucit în toate aspectele sale.

Fiecare interpretare a fost o călătorie captivantă în lumea complexă a personajelor, aducându-le în fața publicului prin emoție și profunzime. Lali Khabalova a reușit să captiveze audiența în rolul Tatianei, dând viață vulnerabilității și pasiunii personajului prin vocea sa puternică și expresivitatea scenic, care s-a resimțit mai ales în Tabloul I, scena Camera Tatianei. Marina Dobrescu a impresionat în rolul Olgai, aducând un echilibru subtil între bucurie și tristețe, prin jocul său ludic și vibrant, în timp ce Cristian Mogosan a surprins prin intensitatea și sensibilitatea interpretării sale în rolul lui Lenski, poetul.

Fiecare act al spectacolului a fost o incursiune în lumea profundă și emoționantă a operei lui Ceaikovski. De la atmosfera pastorală a grădinii moșiei Larin, la duelul tragic dintre Oneghin și Lenski, și până la confruntarea finală dintre Tatiana și Oneghin în salonul palatului cneazului Gremin, fiecare moment a fost plin de emoție și dramatism. Momentele cântecelor tradiționale au adus unica atmosferă rusească pe scena clujeană. În plus, ansamblurile Operei Naționale din Cluj (orchestra, corul și baletul), sub regia artistică a Mihaelei Sandu, a oferit un suport muzical și vizual impecabil, evidențiind compoziția complexă a operei lui Ceaikovski și subliniind emoțiile și tensiunile din fiecare scenă. Florin Estefan și Cristian Mogosan au adus o prezență puternică pe scenă, completând distribuția cu talent și expresivitate. Momentele de interpretare au fost punctate de aplauzele entuziaste ale publicului, iar atmosfera din sală a fost una plină de emoție și admirație pentru performanțele artistice.

La final, sub conducerea magistrală a maestrului Constantine Orbelian, spectacolul „Evgheni Oneghin” a fost o experiență muzicală și scenică de neuitat, care a transmis publicului întreaga profunzime și emoție a operei lui Ceaikovski. Maestrul Constantine Orbelian este Director muzical și Dirijor principal la New York City Opera. Nominalizat de patru ori la premiile Grammy,dirijorul și pianistul american a activat în Rusia și în Europa de Est, mai întâi ca Director artistic al Orchestrei de cameră din Moscova, a Filarmonicii Naționale a Rusiei, iar ulterior în calitate de Dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Kaunas (Lituania) sau ca Dirijor general și artistic al Teatrului de Operă Academic de Stat din Erevan (Armenia). Ambasador muzical internațional datorită turneelor mondiale desfășurate, Constantine Orbelian a fost primul dirijor american care a devenit Director muzical al unei instituții rusești, fiind onorat în anul 2004 cu titlul „Artist de onoare al Rusiei”.

Cu invitați de excepție, spectacolul a reușit să atingă corzi sensibile ale sufletului uman, aducând în prim-plan teme precum dragostea neîmpărtășită, regretele și consecințele dureroase.

Mara A. MUNTEAN

Foto: Nicu Cherciu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *