Un om de afaceri din Germania se judecă în instanță cu Ioan Gheorghe Varga, cunoscut ca finanțator al clubului de fotbal CFR 1907 dar și patron al acestei entități sportive, pentru a-și recupera o sumă de 22 de milioane de euro dată clujeanului cu titlul de împrumut.
Din actele depuse la dosar reiese că finanțatorul CFR joacă oarecum la „offside” în acest caz, mizând pe faptul că omul de afaceri german nu a depus acțiunea pentru recuperarea banilor în termenul prevăzut de lege. Mai mult, clujeanul susține că înscrisurile depuse la dosar nu fac dovada plății celor 22 de milioane efectuate de omul de afaceri german, fiind plătite de firme controlate de acesta, dar care nu fac obiectul contractului de împrumut încheiat pentru suma 22.220.000 euro.
Din cererea de chemare în judecată depusă la instanță de Abris Lelbach reiese că în 21 mai 2015 s-a încheiat contractul de împrumut având ca obiect suma de 22.220.000 euro. Contractul a fost încheiat între Ioan Gheorghe Varga în calitate de debitor și Abris Lelbach în calitate de creditor, cu termen de restituire la data de 31.12.2028.
Conform contractului, împrumutul a fost acordat în vederea efectuării de investiții în domeniul agricol, energie, turism, construcții și resurse naturale. Totodată, părțile au prevăzut o dobândă de 2,4 la sută din suma împrumutată pe an, plătibilă la data restituirii sumei împrumutate. Ulterior s-a revenit asupra cuantumului dobânzii, stabilindu-se 0,5 la sută pe an din suma împrumutată, plătibilă la data restituirii sumei împrumutate, dar nu mai târziu de data de 31.12.2018. De asemenea se precizează în actul adițional că investițiile pot viza și alte arii de afaceri în care Ioan Gheorghe Varga decide să investească conform propriei sale voințe. Totodată, Varga trebuia, conform înțelegerii, să trimită la fiecare șase luni un raport de activitate.
După ce părțile au căzut de acord asupra clauzelor contractului au fost efectuate următoarele transferuri către Ioan Gheorghe Varga. Primul transfer s-a efectuat în 28.05.2015, constând în 6.000.000 euro, iar în 2 iunie 2015 s-a virat suma de 5.000.000 euro. Tot în 2 iunie s-au virat în conturile lui Ioan Gheorghe Varga 7.000.000 euro iar în 10 iunie 2015 suma de 2.220.000 euro. Din actele depuse la dosar reiese că în 28 mai 2015 s-a mai făcut un transfer de 2.000.000 euro, toate având legătură cu contractul din 21 mai 2015.
În acțiunea civilă, Abris Lelbach spune că în ciuda insistențelor, la data scadenței, Ioan Gheorghe Varga nu a restituit împrumutul, ceea ce l-a determinat să comunice o somație de plată.
Conform legii, de la data scadenței contractului de împrumut-31.12.2018, Abris Lelbach avea la dispoziție trei ani pentru a solicita restituirea banilor, mai exact până la 31.12.2021.
Pentru a se încadra în acest termen, în 24.12.2021 Abris Lelbac a trimis o somație de plată, documentul fiind transmis prin intermediul Poștei Române.
Cum nici în urma acestui demers nu a primit banii, a cerut la în instanță emiterea unei ordonanțe de plată.
O „somație” pierdută
Pentru a se asigura că toată procedura pe care a parcurs-o a fost în deplină legalitate și în termenul de prescripție prevăzut de lege, a solicitat Poștei Române emiterea unei copii de pe dovada somației de plată transmise în 24.12.2024. Numai că Poșta Română i-a comunicat că la oficiul poștal nu se pot identifica documente care să confirme livrarea către destinatar a actului menționat. Totodată s-a arătat că în aplicația informatică s-a marcat în mod eronat starea „distribuit” a somației. Practic, Poșta Română arăta că nu a transmis somația inițială înaintată de Abris Lelbach lui Ioan Varga. Mai bine zis, „somația” s-a pierdut, ceea ce, în acest context a pus sub semnul întrebării termenul procedural până la care omul de afaceri german putea să se adreseze instanței pentru recuperarea împrumutului.
Abris Lelbach a încercat în continuare să uzeze de prevederile legale pentru a-și putea recupera banii, solicitând repunerea în termenul de prescripție. În acest sens a invocat actele normative din timpul stării de urgență din perioada COVID când termenele de prescripție au fost prelungite.
„Pierderea somației de către factorul poștal coroborată cu lipsa oricărei informări în atenția creditorului nu este cu privire la această situație, dar și cu faptul că în aplicația Track&Track este indicată expres primirea somației de către debitor, culpa aparține Companiei Naționale Poșta Română”, se arată în acțiunea de la instanță.
Pe lângă împrumutul de 22.220.000 euro, Abris Lelbach îi solicită acum lui Ioan Varga o dobândă remuneratorie de 400.568. euro și încă 5.086.839 euro dobândă penalizatoare.
Cum se apără Ioan Gheorghe Varga
Finanțatorul Clubului CFR spune că documentul invocat de Abris Lelbach ca și contract de împrumut este de fapt „o înțelegere care în realitate are natura juridică a unui contract de asociere în participațiune” prin intermediul căruia părțile s-au asociat pentru realizarea mai multor investiții în interes comun. „Pretinsul împrumut a fost în realitate pus la dispoziție în vederea efectuării de investiții în afaceri, solicitându-se debitorului un raport de activitate periodic cu privire la respectivele investiții în domeniul agricol, energetic, turism, resurse naturale”, arată Ioan Varga în întâmpinarea depusă la dosar prin intermediul avocaților săi.
Varga recunoaște că suma prevăzută în contract trebuia restituită până la data de 31.12.20018, însă precizează că lui nu i s-a comunicat vreo somație de plată,
Prin urmare, Varga cere respingerea acțiunii lui Abris Lelbach în temeiul excepției prescripției dreptului material la acțiune, explicând că termenul de prescripție a început să curgă la 31.12.2018, fiind împlinit cel târziu la 02.023.2023, iar acțiunea a fost introdusă de omul de afaceri german în 03.10.2022, cu mult peste termenul legal.
Mai mult, Ioan Varga spune că înscrisurile depuse la dosar nu fac dovada plății conform Codului Civil. Mai exact, finanțatorul CFR arată că contractul de împrumut este semnat de Abris Lelbach în timp ce extrasele bancare vizează conturile lui Lelbach Berlin VoBa. „Întrucât subsemnatul am încheiat multiple contracte de asociere cu firmele controlate de domnul Lelbach, nu există dovada faptului că acele viramente ar fi aferente contractului ce face obiectului cauze”, sune Varga.
Mai exact, Varga susține că banii nu i-a primit de la Abris Lelbach așa cum se prevede în contract ci de la alte entități.
În prezent dosarul ce vizează cele 22.220.000 euro se află la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Întrucât, Abris Lelbach a făcut o plângere penală privind tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de netrimiterea somației din 24.12.2021, cauza a fost suspendată. La termenul din 9 mai 2024, instanța bistrițeană a înaintat o adresă la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca pentru a-i comunica în ce fază se află dosarul penal 7528/P/2022 ce vizează faptele semnalate de omul de afaceri german.
„Tribunalul dispune emiterea unei adrese la Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca prin care se va solicita să se comunice care este stadiul dosarului 7528/P/2022, respectiv dacă dosarul a fost clasat, dacă se află în faza de investigație a aspectelor semnalate, respectiv dacă a fost începută urmărirea penală în personam. Acordăm termen de judecată 11 septembrie 2024, termen la care se va pune în discuția părților solicitarea reclamantului privind suspendarea judecății prezentei cauze”, se arată în încheierea Tribunalului Bistrița-Năsăud.
Ioan Gheorghe Varga (53 de ani) este om de afaceri din Cluj și acționează în zona imobiliare. El a fost prezentat în ultimii ani drept finanțator și patron al echipei de fotbal CFR Cluj. Numele lui este legat de clubul CFR 1907 din 2015 după ce fost finanțator Paszkany Zoltan Arpad s-a retras din club și s-a stabilit în străinătate.
Într-un interviu acordat în 2022, Varga a dezvăluit cum a preluat clubul de la omul de afaceri Arpad Paszkany, susținând că a ales să intre în fotbal de plăcere.
„Am venit de plăcere la CFR. În primul rând Arpi Paszkany mi-a sugerat că singurul care are puterea și nebunia să se bage în fotbal în locul lui sunt eu. Dacă te bagi la o asemenea luptă, înseamnă că îți dorești să fii campion! Altfel, nu are rost!
Acesta a fost momentul care m-a convins să preiau CFR Cluj. Arpi era foarte bolnav în acea perioadă și era la pământ din punct de vedere financiar. El mi-a propus să vin, iar eu stăteam foarte bine cu banii.
M-a rugat să preiau, deoarece nu dorea să se distrugă brandul, mai ales că își pusese în joc viața, sănătatea și banii pentru CFR. Nu dorea să dea clubul la cineva în bătaie de joc ca să se distrugă tot ce a construit el în ani de zile. Nu eram partener de afaceri cu el, dar eram prieteni foarte buni, ne cunoșteam, eram suporteri ai CFR-ului. Eu am fost și fotbalist aici, dar, în sfârșit…„, a declarat Varga pentru Fanatik.
C.P.