September 17, 2024

Vineri seara, Muzeul de Artă din Cluj a găzduit un eveniment memorabil, vernisajul expoziției „Doina Cornea, doamna din spatele ferestrei”. Această expoziție reprezintă un omagiu adus memoriei opozantei anticomuniste Doina Cornea (1929-2018) și își propune să ofere publicului o privire în adâncul vieții acestei femei de excepție.

La vernisaj, au fost prezenți numeroși invitați de marcă, printre care se numără curatorul expoziției, doamna Ileana Cornea, istoric și critic de artă francez de origine română, domnul inginer Leontin Horațiu Iuhas, fiul Doinei Cornea și președinte al Fundației cu același nume. Alături de aceștia, au fost prezenți și domnii Marius Oprea, istoric și vicepreședinte al Fundației, și Dănuț Iacob, vicepreședinte al Asociației „15 noiembrie 1987” din Brașov. Consiliul Județean Cluj a fost reprezentat de domnul vicepreședinte Vákár István.

Expoziția a primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului şi Sălajului, precum și a Preasfințitului Părinte Claudiu, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla.

Directorul Muzeului de Artă, Lucian Nastasă-Kovács, a subliniat că această expoziție a fost gândită special pentru luna decembrie, marcând astfel 34 de ani de la Revoluția din 1989, eveniment care a schimbat cursul istoriei României și în care Doina Cornea a avut un rol remarcabil. Președintele Fundației Doina Cornea, Leontin Horațiu Iuhas, a exprimat bucuria și recunoștința sa pentru prezența celor doi înalți ierarhi ai bisericilor naționale la vernisaj. ÎPS Andrei a subliniat că numele Doamnei Cornea este și a fost mai presus decât aurul și argintul, citând un text scripturistic.

Expoziția propune o incursiune în spațiul intim al Doinei Cornea, acolo unde a trăit, a lucrat și a desfășurat activități de opoziție împotriva regimului comunist. Acest spațiu a fost locul în care a fost plasată în arest la domiciliu, fiind supravegheată constant de către securitate.

De aici au pornit zecile de texte de protest împotriva atrocităților regimului comunist din anii ’80, majoritatea difuzate la postul de radio Europa Liberă. Astfel, Doina Cornea a devenit cunoscută în întreaga Europă drept unul dintre cei mai importanți opozanți ai regimului comunist din România.

Pe parcursul expoziției și în zilele următoare, vor avea loc mai multe activități conexe, precum evocarea personalității Doinei Cornea din diverse unghiuri, prezentarea documentarului „Dezastrul Roșu” realizat în 1988 de ziaristul belgian Josy Dubié, și recitaluri la pianul Doinei Cornea. Aceste evenimente aduc în prim-plan nu doar figura emblematică a Doinei Cornea, ci și lupta sa pentru libertate și demnitate în fața unui regim totalitar. Expoziția rămâne astfel un omagiu vieții și curajului unei femei care a marcat istoria României prin vocea sa puternică și neclintită.

Mara A. MUNTEAN

Foto: Muzeul de Arta

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *