June 25, 2024

 

Vineri, 7 iunie 2024, Colegiul Academic din Cluj-Napoca a fost gazda unui eveniment de excepție: un concert vocal-simfonic condus de maestrul Gabriel Bebeșelea, avându-i ca protagoniști pe membrii Corului și ai Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Programul serii a inclus lucrări de Dan Variu și Ottorino Respighi, oferind publicului o experiență sonoră de neuitat.

Concertul a debutat cu „La bulciug. Poem vocal-simfonic pentru recitator, cor și orchestră” de Dan Variu, o lucrare inspirată din folclorul nord-vestului Transilvaniei. Naratorul Ruslan Bârlea a dat viață baladelor tradiționale, completate de interpretarea captivantă a corului dirijat de maestrul Cornel Groza. Compoziția lui Variu a impresionat prin abilitatea de a îmbina elemente folclorice și bisericești într-un discurs postmodern complex, reușind să transmită emoțiile și poveștile străvechi printr-o orchestrare sofisticată.

Partea a doua a concertului a fost dedicată suitei baletului „Belkis, Regina din Saba” de Ottorino Respighi. Sub bagheta precisă a lui Gabriel Bebeșelea, orchestra a adus la viață o poveste exotică și plină de culoare, descriind călătoria reginei Belkis către regele Solomon. Respighi, cunoscut pentru masivitatea și bogăția orchestrărilor sale, a fost reprezentat cu măiestrie în cele patru părți ale suitei. Publicul a fost transportat într-o lume plină de aventuri, cu caravane spectaculoase, instrumente exotice și o atmosferă orientală autentică.

Gabriel Bebeșelea, cunoscut pentru interpretările sale pline de energie și precizie, a reușit să îmbine perfect elementele tradiționale cu cele moderne, creând un dialog muzical vibrant între diferitele secțiuni ale orchestrei și corului. Sub conducerea sa, fiecare notă a fost executată cu o claritate impecabilă, iar dinamica și expresivitatea interpretării au captivat publicul de la început până la sfârșit.

Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub conducerea maestrului Cornel Groza, a demonstrat încă o dată de ce este considerat unul dintre cele mai bune ansambluri corale din lume. Tehnica impecabilă, simțul fin al sonorității și dedicarea membrilor corului au contribuit la succesul serii, oferind o interpretare plină de profunzime și sensibilitate.

Concertul vocal-simfonic de vineri seara a fost o adevărată sărbătoare a muzicii, aducând împreună tradiția și modernitatea într-o armonie perfectă. Publicul a fost încântat de calitatea interpretărilor și de diversitatea programului, iar aplauzele prelungite au confirmat aprecierea și entuziasmul pentru acest eveniment. Sub conducerea inspirată a lui Gabriel Bebeșelea și cu participarea extraordinară a Corului și Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, seara de 7 iunie 2024 va rămâne în amintirea tuturor celor prezenți ca un moment deosebit de magie muzicală.

Mara A. MUNTEAN

Foto: Cristina Rădulescu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *