July 22, 2024

În această perioadă, efervescența manifestărilor din sfera artelor vizuale ne atrage spre mai multe proiecte ce merită atenție, răbdare, imersiune în profunzimea culorilor, a formelor de expresie artistică. Un astfel de punct de atracție, o oază de desfătare a ochilor și a sufletului deopotrivă este expoziția Adrianei Șoit, deschisă la Centrul pentru Tineret de pe strada Iuliu Maniu, intitulată Clipe de vară. O expoziție care se asortează perfect anotimpului, a multitudinii ipostazelor pe care acesta le oferă.

Adriana Șoit s-a impus de-a lungul timpului prin creații ce denotă pluralitate a surselor sale de inspirație, reușind să găsească armonia, capacitatea de a se uimi în fața elementelor lumii vii care ne înconjoară: flori, fluturi, păsări, animale sau cadre naturale în ansamblul lor.

În actuala expoziție, obiectul de studiu, al contemplării artistice se încadrează armonios într-un univers sincretic, unde invitația la dans și zbor, altfel spus, la eliberare în fața frumuseților naturale, este o constantă.

Într-un vortex plin de culoare, perdeaua de flori devine un laitmotiv, un portal prețios către o lume a sinelui, a frumuseții, a delicateții, a feminității. Tehnica picturală pe care o descoperim în lucrările Adrianei Șoit ne sugerează ideea unei mișcări perpetue, subliniind, totodată, elementele pe care artista dorește să le aducă în prim-planul atenției noastre.

În mod particular, fundalurile reușesc să creeze imaginea unei galaxii ca explozie de lumină, descompusă în variatele nuanțe ale spectrului său. În universul mirabil al artistei, omul se contopește cu frumosul florilor, al fluturilor, ambele simboluri ale renașterii și transformării, ale unei înfloriri lăuntrice. Și când spun lăuntric, am în vedere, desigur, și proiecte anterioare ale Adrianei care, încă din modul cum a ales să-și intituleze expozițiile, ne-a făcut să ne dăm seama că ceea ce își propune să ne transmită prin culoare este, de fapt, o cheie de înțelegere a sufletului său. Ne amintim de „Dialog lăuntric”, de „Simfonia universului meu”, ambele portofolii extrem de puternice din punct de vedere artistic, din punct de vedere al impactului asupra privitorului.

Am remarcat motivul floral – măiestria Adrianei Șoit ne supune atenției un ciclu artistic extrem de convingător (am evidențiat cu alte ocazii și cel al animalelor – totem), numesc câteva dintre tipurile de flori spre a căror frumusețe sunteți invitați să ne îndreptăm privirea: albăstrele, maci, floarea-soarelui, ele fuzionând cu zborul într-un microcosmos al iubirii, al oniricului neîngrădit de spațiu sau timp. Această îngemănare este o dovadă în plus a întâlnirii dintre realitate și ficțiune, dintre vizibil și vis în opera picturală a Adrianei.

Clipa din vis

Totodată, individualitatea expresiei artistice are ca reper în cazul de față și atenția deosebită acordată ancadramentelor, care vin să potențeze elementele și mesajul tablourilor, printr-o impresionantă asortare cu ansamblul fiecărei lucrări în parte, cu starea de spirit emanată.

Merită să trecem în revistă câteva dintre titlurile prezentei expoziții, care sper că vă va convinge de complexitatea ei, chiar și într-un număr ceva mai restrâns de lucrări de această dată: „Vis de vară” (ciclu), „Iubire de vară”, „Clipa din vis”, „Mister”, „Clipa” (ciclu), „Clipa de vară”, „O familie”.

Atmosfera memorabilă a vernisajului a fost a fost rodul unei intersectări a artelor, darul vizual oferit fiind completat de recitalul de chitară pe acorduri braziliene susținut de tânăra și talentata Maria Lădar, viitoare studentă la Conservatorul din Amsterdam din această toamnă.

Mizând pe sensibilizarea publicului în fața fascinantei ciclicități a efemerului din jurul nostru, expoziția „Clipe de vară” rămâne deschisă spre vizitare până în data de 21 iulie, în intervalul 9-17. În zilele de 12, 13 și 14 iulie, programul va fi prelungit până la orele 22.

Iulia GHIDIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *