June 25, 2024

Într-un cadru plin de rafinament și armonie, Galeria de Artă Făclia, situată pe strada Clinicilor 33, a găzduit vernisajul expoziției „Pas de Deux – Declinare de Arte Vizuale”. Evenimentul, care a avut loc într-o atmosferă de admirație reciprocă și respect, a reunit lucrările a doi artiști de renume: doamna Mirela Viziteu Ungureanu și domnul Dorel Găină. Această expoziție, inspirată de afinitățile artistice dintre cei doi, a prezentat o varietate impresionantă de forme de artă, inclusiv fotografie, instalație, pictură și grafică.

Expoziția „Pas în doi” explorează temele cunoașterii și împărtășirii pasiunilor comune, creând un dialog artistic complex și profund. Prezentatorul expoziției, Demostene Șofron, a descris cu elocvență esența acestei colaborări artistice: „Pas în doi înseamnă încredere, respect reciproc, încredere în iubitorii artei vizuale”. În discursul său, Șofron a subliniat maturitatea lucrărilor expuse, evidențiind forța compozițiilor și a imaginilor, care oferă o dinamică spațială captivantă și un confort vizual deosebit.

Metanarațiunile prezente în expoziție sunt susținute de intervenții personale ale artiștilor, transformând lucrările din „Pas de Deux” în adevărate explorări ale timpului, spațiului și memoriei. Într-un mod elegant, Demostene Șofron a explicat că lipsa titlurilor pentru lucrări permite interpretări libere, invitând privitorii să-și găsească propriile semnificații în operele expuse.

Doamna Mirela Viziteu Ungureanu a dezvăluit că lucrările din această expoziție au fost realizate în colaborare, în atelier, pe parcursul a trei săptămâni. „Din punctul meu de vedere, este un amestec de povești fericite ale vieții umane, care ne duc cu gândul la copilărie și la joacă,” a declarat aceasta, subliniind spiritul ludic și nostalgic al expoziției.

Domnul Dorel Găină a adus mulțumiri speciale redacției Făclia și redactorului șef pentru găzduirea acestui eveniment artistic deosebit. „Această expoziție este un exemplu al noilor medii ale artelor vizuale. Într-un pas de deux totul este egal, contribuția este egală,” a subliniat el, evidențiind colaborarea echitabilă și simbiotică dintre cei doi artiști.

Mirela Ungureanu, membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Cluj-Napoca, este o artistă cu o carieră impresionantă, având numeroase expoziții personale și de grup atât în țară, cât și în străinătate. Este doctor în Arte Vizuale, contribuind semnificativ la scena artistică contemporană.

Dorel Găină, născut în 12 februarie 1953 la Oradea, este un artist cu o vastă experiență profesională. Absolvent al Institutului de Arte Plastice “Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, specializarea Design, el este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, al Asociației Artiștilor Fotografi din România și al Art in Situ, Franța. În prezent, este profesor universitar doctor la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția Foto, Video, Procesare Computerizată a Imaginii, având o activitate profesională remarcabilă, inclusiv participări la simpozioane, conferințe și workshop-uri importante.

Expoziția „Pas de Deux – Declinare de Arte Vizuale” reprezintă o veritabilă căsătorie spirituală, o declinare a artei vizuale la superlativ, care aduce în prim-plan talentul, creativitatea și pasiunea comună a doi artiști de excepție.

Mara A. MUNTEAN

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *