June 25, 2024

Ziua NATO în România a fost marcată şi la Cluj-Napoca, ieri, printr-un ceremonial militar organizat la sediul comandamentului Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”. Manifestarea s-a desfăşurat în baza Legii nr. 390/2004 care a instituit sărbătorirea Zilei NATO în România în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie.

La alegerea datei s-a ţinut seama de apropierea de data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (29 martie 2004) şi de data arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004).

La ceremonia de arborare a Drapelului NATO din Cluj-Napoca au participat reprezentanți ai comandantului Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”, personal militar şi civil din comandamentul marii unităţi.

În urmă cu 20 ani, România devenea membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice (NATO), acesta fiind considerat unul dintre cele mai mari succese de politică externă ale ţării noastre din 1989 încoace.

La data de 26 ianuarie 1994, România a semnat ”Parteneriatul pentru Pace cu NATO” (Partnership for Peace – PfP), devenind astfel primul stat din Europa Centrală şi de Est care a aderat la PfP. Trecerea, începînd cu anul 1999, la sistemul de planificare în cadrul ”Planurilor de Acţiune pentru Aderare” (Membership Action Plan-MAP) a marcat începerea procesului de sincronizare a activităţilor şi măsurilor desfăşurate în România cu cele din cadrul NATO.

La Summit-ul NATO de la Praga, din noiembrie 2002, pe baza evaluării progreselor înregistrate de statele candidate, şefii de state şi de guverne ai ţărilor membre ale NATO au decis invitarea României, alături de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia, să înceapă convorbirile pentru aderare la Alianţa Nord-Atlantică. Protocoalele de aderare au fost semnate în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bruxelles la 26 martie 2003.

La 26 februarie 2004, Parlamentul României a adoptat Legea de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord.

La 29 martie 2004, România a aderat la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.

În data de 2 aprilie 2004, România a devenit stat membru NATO. Această dată constituie momentul încheierii procesului de pregătire a României în vederea aderării la Alianţă şi de începere a procesului de integrare.

În legea 390 din 2004 se precizează că Guvernul va organiza manifestări publice dedicate acestei zile. Prin urmare, reprezentantul Guvernului în teritoriu, mai exact Instituția Prefectului, ar fi trebuit să organizeze astfel de manifestări dedicate Zilei NATO. Dar la Cluj nu s-a ținut cont de acest lucru.
C.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *