January 26, 2025

Grădina cu stejarul de 200 de ani care aparține Academiei Române Filiala Cluj-Napoca a fost inaugurată vineri, 28 iunie 2024. La eveniment au fost prezenți președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române Filiala Cluj-Napoca, Doru Pamfil, ÎPS Andrei Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, președintele Fundației Transilvania Leaders, Marius Bojiță, subprefectul Florentin Burz, și un public numeros.

În deschiderea evenimentului, care a avut loc la sediul filialei de pe strada Republicii, președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a spus că din punct de vedere cultural filiala de la Cluj este un centru care adună spiritele înalte ale cetății: „Dacă veți intra în interior veți vedea chipurile foștilor președinți ai filialei, numele unor membri marcanți care din 1948 până azi au trecut pe aici. S-au adunat foarte mulți ani. Clujenii știau de mai demult că pe acest colț al străzii Republicii cu Avram Iancu se află filiala. Clădirea filialei este monument istoric, curtea și anumite spații din interior nu erau folosite.

Comuniune de suflete înalte

În opinia președintelui Ioan-Aurel Pop transformarea în bine a centrului academic clujean se datorează academicianului Doru Pamfil: „Mulțumită spiritului de om gospodar al colegului nostru, academicianul Doru Pamfil, de câțiva ani a început schimbarea la față a acestui loc și iată că acum din toate punctele de vedere este schimbat. Îi văd pe constructori, pe arhitecți, pe cei care au lucrat, și dacă veți privi cu atenție în interior, veți vedea că locul este deosebit, că omul sfințește locul. Se vor bucura și arhitecții, oamenii de cultură în general de o lucrare importantă din punct de vedere arhitectonic.

Președintele Academiei Române a îndemnat clujenii să se bucure de oaza de cultură de la Cluj întreținută prin eforturi comune:Spune cântecul „Gaudeamus”, să ne bucurăm cu toții de acest lucru. Și în final să ne bucurăm de un lucru extraordinar care se petrece aici la Cluj. E o comuniune de suflete, dincolo de deosebiri culturale, politice, de concepții. E o comuniune de suflete înalte, de oameni cu bani, de oameni cu spirit, merg împreună într-un dialog. Fundația Transilvania Leaders reușește acest lucru, să-i adune pe toți la un loc.

Am fost și voi rămâne până la sfârșitul zilelor membru al Filialei Cluj

De asemenea, președintele Ioan-Aurel Pop a mărturisit că se mândrește la București cu filiala de la Cluj: „E o mândrie. Am motive să mă mândresc la București și eu ca membru al acestei filiale. Am fost și voi rămâne până la sfârșitul zilelor mele membru al filialei pentru că funcția de președinte este trecătoare. Este cea mai mare filială din țară din punct de vedere spiritual, nu neapărat numeric. Este cea mai activă filială, iar acum este și cea mai frumoasă.Academicianul Ioan-Aurel Pop a felicitat clujenii care au contribuit la renovarea clădirii și amenajarea grădinii: „Îi felicit pe toți care au avut o contribuție la această lucrare mare, le mulțumesc tuturor.

În cuvântul său, președintelui Fundației Transilvania Leaders, Marius Bojiță, a declarat că inaugurarea grădinii este un moment deosebit și că se bucură că Academia Română a sprijinit dezvoltarea Filialei de la Cluj. Același vorbitor a arătat că de la bun început, Fundația Transilvania Leaders, care funcționează de zece ani în municipiu, atunci când a fost solicitată, s-a implicat în a sprijini proiectul filialei. Președintele Marius Bojiță a felicitat reprezentanții Academiei Române Filiala Cluj, constructorii, arhitecții, „pe toți care și-au sacrificat timp, ore și minute, pentru ca în acest oraș să avem o grădină unde să se întâlnească spiritele, artă și cultura”.

La rândul său, președintele Academiei Române Filiala Cluj-Napoca, Doru Pamfil, a făcut cunoscute lucrările care au schimbat la față edificiul Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române: reabilitarea clădirii, reintroducerea încălzirii centrale, reorganizarea spațiului existent – transformarea podului într-o sală de conferințe de 200 de metri pătrați, refacerea arhitecturii originale din interiorul și exteriorul clădirii, specificând că și la reamenajarea grădinii și-a adus aportul mediul privat clujean. Mai mult, președintele Doru Pamfil a precizat că s-a amenajat o scenă pentru ca grădina să fie utilizată pentru manifestări cultural-artistice și științifice, aceasta având o capacitate de 100 de locuri. Piesa centrală a grădinii Academiei Române Filiala Cluj-Napoca este stejarul care are o vârstă de aproape 200 de ani, fiind martor multor vremuri.

Totodată, academicianul Marius Porumb a ținut să aducă mulțumiri și elogii academicianului Doru Pamfil pentru realizările făcute cât timp a condus și conduce Filiala Cluj a Academiei Române. Cu prilejul inaugurării grădinii, ÎPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit placa onorifică cu președinții Academiei Române Filiala Cluj-Napoca.

Președintele Academiei Române Filiala Cluj-Napoca a acordat diplome de merit pentru cei mai importanți donatori și voluntari care au contribuit la amenajarea grădinii: președintelui Fundației Transilvania Leaders, Marius Bojiță, CAAB Office &Home Design Bogdan Așchilean, prof. dr. Ioan Așchilean UTCN, peisagist Viorela Pleșa, Eco Garden Construct – Mariana Crăciun.

În finalul evenimentului, Asociația Culturală „Alexandru Fărcaș” din Cluj-Napoca a oferit un moment muzical publicului prezent.

Tia SÎRCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *