July 23, 2024

Într-o perioadă în care inovarea în biblioteci a devenit tema zilei, şi reinventarea, un trend în toate domeniile, bibliotecarele de la Biblioteca Municipală „Teodor Murăşanu” Turda, Daniela Deac, Cristina Docze, Gabriela Hornoi şi Nicoleta Cîrlea încearcă, începând de anul trecut, să atragă copiii spre lectură prin intermediul picturii murale. Cea mai proaspătă lucrare este pictura pereților Grădiniței din satul  Săndulești. 

Anul trecut acestea au pictat pereţii Secţiei de pediatrie a Spitalului Municipal Turda. În acest an prin proiectul de voluntariat 4/4 Prieteni al Ambasada SUA, bibliotecarele au pictat holul de jos al Şcolii Gimnaziale „Simion Balint” din satul Copăceni județul Cluj. Recent acestea au terminat de pictat pereţii Grădiniţei din satul Sănduleşti județul Cluj şi în această vară, doresc să termine de pictat pereţii şi sălile de clasă în cele cinci corpuri de clădiri, din care două cu etaj, care alcătuiesc Grădiniţa, Şcoala primară şi Şcoala Gimnazială „Simion Balint” din Copăceni. 

„Cu fiecare proiect terminat ne bucurăm că personajele din poveşti, basme sau poezii pictate de noi, bucură copiii care le văd şi ne dorim să îi determine să caute cărţile şi să citească mai mult sau să îşi roage fraţii, surorile părinții sau bunicii să le citească, până învaţă ei să o facă”, afirmă Daniela Deac, directoarea Bibliotecii Municipale „Teodor Murășanu” Turda.

Aceasta a mai spus că se bucură că munca depusă este apreciată: „Demersul nostru, realizat pentru a împlini rugămintea domnului primar Călin Fărgaciu, care şi-a dorit foarte mult să pictăm pereţii instituţiilor de învăţământ din satele comunei, nu poate decât să ne bucure. O dată ne bucură că ne-am putut ţine promisiunea făcută, după puterile şi priceperea noastră. Iar când vedem că munca noastră de voluntariat e şi apreciată, bucuria creşte”.

Cu toate că în această perioadă programul bibliotecii turdene este foarte încărcat, bibliotecarele au finalizat picturile de la Grădinița din Săndulești. „Pe lângă activităţile curente realizate de Secţiile pentru copii şi cea de adulţi ale Filialei Oprişani, se realizează şi inventarul Secţiei pentru copii din centru, conform Legii bibliotecilor, şi derulăm şi numeroase activităţi culturale (din luna ianuarie şi până acum peste 5000 de persoane au participat la activităţile noastre culturale, desfăşurate, toate, gratuit, şi, în afara Clubului de artă, toate cu materiale puse la dispoziţie gratuit participanţilor), iar acum am realizat şi această pictură murală pentru copiii de azi şi cei de mâine ai satului Sănduleşti. Serbarea de final de an a copiilor de la grădiniţă se va desfăşura în sala pictată de noi.”, a mai afirmat Daniela Deac. 

T.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *