April 18, 2025

În data de 14 iunie, peste 3.500 de spectatori au fost prezenți în Piața Unirii din Cluj-Napoca la impresionanta Gală de Deschidere a celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Astfel, s-a dat startul unui maraton de filme și evenimente speciale care va avea loc până pe 24 iunie. În primul weekend de festival, peste 20 de evenimente din program au fost sold out. Printre acestea s-au numărat proiecția filmului Nasty, cine-concertul Metropolis de la Bonțida și proiecția filmului Încredere.

În aplauzele unei săli pline, regizorul Daniele Luchetti a fost omagiat odată cu prezentarea, în premieră națională, a celui mai recent film al său, Încredere. Cineastul italian a primit Premiul special pentru contribuția adusă cinematografiei mondiale. „TIFF mi-a dat ocazia să am o altă perspectivă a muncii mele. Selecția în program a trei filme făcute pe parcursul a 30 de ani și ocazia de a le revedea aici, alături de public, m-a ajutat să înțeleg cât de diferite și totuși cât de multe au în comun”, a declarat Luchetti.

Sâmbătă seara, seria de cine-concerte de la TIFF.23 a debutat la Castelul Bánffy din Bonțida cu proiecția sold out a filmului Metropolis, capodopera expresionistă a lui Fritz Lang din 1927, acompaniată de muzica italienilor de la Edison Studio.

„Tot orașul e parte din acest festival. TIFF e genul de experiență din care toți vor să facă parte, e o energie foarte puternică în jur. Am citit despre istoria țării și înțeleg de ce arta și cultura sunt importante pentru români”, a spus actrița Jojo T. Gibbs la prima întâlnire InspiraTIFF din această ediție.

Ilie Năstase a urcat duminică seara pe scena din Piața Unirii pentru a primi aplauzele celor peste 3.000 de spectatori prezenți la proiecția documentarului Nasty, la finalul căreia sesiunea de autografe a durat aproape o oră.

Evenimente sold out și filme din competiția oficială

Printre evenimentele sold-out ale primului weekend de TIFF.23 s-au numărat proiecțiile filmelor din Competiția Oficială – Fetele tot fete (Girls will be Girls, r. Shuchi Talati, 2024, India) și Frate de-o vară (Summer Brother, r. Joren Molter, Olanda), dar și filme precum Bestia (La Bête, r. Bertrand Bonello, Franța, 2024), Sub supraveghere (Sons, r. Gustav Moller, Danemarca, 2024) și proiecția mini-seriei Tovarășu’: facerea, gloria și desfacerea unui dictator (r. Trevor Poots, România, 2024).

TIFF.23 continuă până pe 24 iunie. În următoarele zile, sunt așteptate la Cluj-Napoca echipele filmelor din secțiunea Zilele Filmului Românesc: Trei kilometri până la capătul lumii (r. Emanuel Pârvu), care ajunge la TIFF direct de la Cannes, Ext. Mașină. Noapte (r. Andrei Crețulescu) sau Moromeții 3 (r. Stere Gulea), ultima parte a trilogiei bazate pe romanele lui Marin Preda. Actori precum Bogdan Dumitrache, Dana Rogoz, Ana Ularu și Catrinel Dumitrescu se vor întâlni cu publicul zilnic în TIFF Lounge, spațiul de conversație al festivalului din Piața Unirii.

Pe 17 iunie a început și seria de evenimente dedicate profesioniștilor din industria de film, printre care Full Moon Creative Lab, Transilvania Talent Lab, Drama Room și Transilvania Pitch Stop.

Succesul filmului All Of Us Strangers

Un alt succes a fost prezența foarte mare la filmul All Of Us Strangers (Străini cu toții). All of Us Strangers este un film britanic de fantezie romantică din 2023, scris și regizat de Andrew Haigh, bazat pe romanul din 1987 Strangers de Taichi Yamada. Cu Andrew Scott și Paul Mescal în rolurile principale, filmul urmărește un scenarist singuratic care dezvoltă o relație intimă cu vecinul său misterios, în timp ce își reamintește amintiri din trecut. Distribuția secundară îi include și pe Jamie Bell și Claire Foy. Este a doua adaptare cinematografică a romanului, după filmul japonez The Discarnates (1988).

Străini cu toții a avut premiera la cel de-al 50-lea Festival de Film de la Telluride pe 31 august 2023 și a fost lansat în Regatul Unit de Searchlight Pictures pe 26 ianuarie 2024. A fost aclamat de critici, numit unul dintre primele zece filme independente ale anului 2023 de către National Board of Review și a obținut șase nominalizări la premiile BAFTA.

O relație tentativă începe să înflorească între Adam și vecinul său Harry (Paul Mescal), unul dintre puținii alți locatari ai clădirii. În timpul unei vizite de cercetare la casa copilăriei sale din suburbia Dorking, Adam își întâlnește părinții decedați (interpretați de Claire Foy și Jamie Bell), neschimbați, neîmbătrâniți și trăind exact cum erau înainte de a muri acum 30 de ani, când Adam era copil. În timp ce Scott acționează ca ancora emoțională, ancorând elementele supranaturale ale poveștii, merită menționat că întregul cast este impecabil pe tot parcursul filmului.

Pe măsură ce legătura dintre Adam și Harry se consolidează într-o posibilitate de viitor împreună (scenele care arată descoperirea reciprocă a corpurilor lor sunt filmate cu o lentilă tactilă și tandră de către directorul de imagine Jamie Ramsay), Adam este atras în mod repetat înapoi în trecut, către trauma nerezolvată a copilăriei sale. Timpul nu vindecă, de fapt, toate rănile. În schimb, le face mai adânci și mai debilitante. Dar, dacă Adam nu poate rescrie momentul în care părinții săi au fost uciși într-un accident de mașină, el poate, datorită unei ciudățenii metafizice, să-i cunoască ca adult gay, în loc de copilul rănit și hărțuit pe care și-l amintesc ei. „Se spune că e un fel de viață foarte singuratică”, spune mama sa, cu buzele strânse, recalibrându-și viziunea asupra viitorului fiului său după ce acesta se declară homosexual. „De fapt, nu se mai spune asta”, răspunde Adam brusc, realizând pe măsură ce vorbește că singurătatea a fost singura constantă în existența sa până acum.

Filmul indie șterge granița între realitate și oniric, între ce poate fi posibil și ce nu poate fi posibil, și explorează relațiile interumane la un alt nivel. Filmul nu trebuie urmărit dintr-o perspectivă narativă, a acțiunii, ci a sentimentelor transmise, muzica fiind un alt element foarte important.

Întregul program al festivalului poate fi descoperit pe tiff.ro sau în aplicația oficială TIFF Official App, disponibilă pe Google Play și Apple Store.

Mara A. MUNTEAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *