June 25, 2024

Potrivit datelor, liberalii au câștigat alegerile de primar în patru noi comune și au pierdut puterea în șapte unități administrative din zona rurală. Comunele noi în care PNL va avea primari sunt Apahida, Cășeiu, Mihai Viteazu și Bobâlna. Liberalii au pierdut în schimb postul de primar la Petreștii de Jos, Ploscoș, Cojocna, Băișoara, Mintiu Gherlii, Poieni și Geaca.

În total, liberalii vor avea primari în 44 de comune. Este vorba de Apahida-Cristina Belce. Chiuiești-Gavril Mihuț, Cășeiu-Marinel Baias, Cuzdrioara-Simion Rus, Mica-Roland Zelencz, Câțcău-Călin Mureșan, Vad-David Prunean, Jichișu de Jos-Ioan Moncean, Bobâlna-Dorin Petran, Aluniș-Mihai Sav, Cornești-Cornel Chifor, Dăbâca-Emil Cioban, Borșa-Mariana Secară, Recea Cristur-Laurian Rus, Panticeu-Răzvan Butuza, Așchileu-Ana Cighir, Sânpaul-Mihai Bogdan, Gârbău-Gheorghe Broaina, Gilău-Gelu Topan, Căpușu Mare-Gheorghe Iancu, Aghireșu-Sorinel Lehene, Ciucea-Radu Abrudan, Negreni-Dorin Manea, Săcuieu-Gheorghe Cuc, Mărgău-Mircea Suciu, Mărișel-Viorel Ghic, Florești-Bogdan Pivariu, Ciurila-Teodor Popa, Iara-Ioan Popa, Mihai Viteazu-Paul Olaru, Călărași-Ioan Racolța, Luna-Aurel Giurgiu, Săndulești-Călin Fărgaciu, Aiton-Nicolae Făgădar, Tureni-Elena Daniela Mănăilă, Mociu-Vasile Focșa, Cămărașu-Iancu Marcel Mocean, Cătina-Florin Borbeli, Palatca-Ioan Huldușan, Căianu-Daniel Crișan, Bonțida-Aurel Cârhaț, Țaga-Romulus Mârza, Sânmartin-Ioan Fărtan și Fizeșu Gherlii-Vasile Lup.

La nivel urban, PNL a recâștigat toate primăriile

Astfel, Emil Boc a obținut la Cluj-Napoca 42,7 la sută din voturi, Cristian Matei la Turda cu 30,06, la sută, Costan Morar la Dej cu 39,68 la sută, Mircea Moroșan la Huedin cu 30,05 la sută, Dorin Lojgan la Câmpia Turzii cu 43,04 la sută și Ovidiu Drăgan la Gherla cu 53,18 la sută.

Liderul PNL Cluj, Daniel Buda a ținut să transmită mulțumiri clujenilor care au votat cu PNL. „Vă mulțumim sincer pentru încrederea și susținerea dumneavoastră. Acest rezultat pentru Parlamentul European reprezintă un vot împotriva extremismului și un angajament clar pentru o Românie și o Europă mai puternice, unite și prospere. De asemenea, vă mulțumim pentru votul acordat în Municipiul Cluj-Napoca și în județul Cluj. Domnul Emil Boc, la conducerea Municipiului Cluj-Napoca, și domnul Alin Tișe, la Consiliul Județean, vor continua dezvoltarea și modernizarea. Vă mulțumim încă o dată pentru sprijinul vostru și vă asigurăm că vom munci neîncetat pentru a îndeplini promisiunile făcute”, a precizat Daniel Buda.

 

UDMR câștigă șapte primării din județ

UDMR a obținut victorii în șapte din cele 74 comune clujene. Este vorba de Buza-Ciotlăuș Arpad, Suatu-Balazs Istvan-Botond, Moldovenești-Mărginean Ion, Săvădisla-Asztalos Ștefan, Baciu-Balazs Janos, Izvorul Crișului-Bodis Vasile, Sâncraiu-Poka Andrei Gheorghe. În ultimele două comune menționate, UDMR a câștigat cu peste 90 la sută din voturi.

Trei primării conduse de independenți

USR va avea primari la Cojocna-Anca Marcu și la Tritenii de Jos-Septimiu Mărginean iar AUR la Petreștii de Jos-Teodora Teutișan.

În trei comune din județ au câștigat candidați independenți. Este vorba de Sallai Ioan la Sic, Emil Pârțoc la Iclod și de Violeta Trif la Beliș.

 

PSD câștigă opt primării noi și pierde patru

PSD a câștigat opt noi primării din județul Cluj, însă a pierdut alegerile în patru comune. Totodată, social democrații și-au conservat conducerea în 9 primării.

Noile primării câștigate de PSD în județul Cluj sunt: Poieni-Adrian Morariu; Băișoara-Marius Țoc; Ploscoș-Ioan Daniel Aitoneanu; Vultureni-Paul Cecan; Geaca-Daniel Ionuț Cheța, Unguraș-Cristian Rotar; Călățele-Radu Neag și Mintiu Gherlii-Radu Câmpan. În alte două comune PSD a câștigat cu primari racolați după ce s-a modificat legislația. Este vorba Alexandru Livescu la Măguri Răcătău, care a fost independent, și de Virgil Păcurar de la Ceanu Mare, care a câștigat mandat de primar în 2020 susținut de PMP.

În șapte comune din județul Cluj, PSD și-a conservat conducerea. Este vorba de Viișoara-Ioan Roman, Mănăstireni-Ioan Condor, Rîșca-Alin Abrudan, Frata-Cristian Cherecheș și Valea Ierii-Dorin Nap.

Social democratul Valentin Dorel Pojar câștigă un nou mandat de primar la Jucu, potrivit numărătorii paralele făcute de PSD. Valentin Dorel Pojar a obținut 1579 de voturi, fiind urmat de Nicolae Borca(Alianța Dreapta Unită) cu 820 de voturi.

PSD va avea la Jucu 8 consilieri locali, UDMR un consilier, PNL-2 consilieri, iar USR-patru consilieri.

Și la Chinteni, social democrata Lucia Suciu câștigă un nou mandat de primar.

Dragii mei consăteni, Acum la final de exercițiu electoral țin să vă mulțumesc pentru spiritul civic de care ați dat dovadă și pentru prezența dumneavoastră la urne.

Vă mulțumesc de asemenea pentru că prin votul dumneavoastră majoritar ați ales stabilitatea și pentru încrederea acordată echipei noastre.

Vă promit că împreună vom avea puterea de a continua proiectele începute și ne vom preocupa, după cum ne cunoașteți de 6 mandate, pentru dezvoltarea permanentă și continuă a comunității noastre.

Celor care au avut alte opinii electorale țin să le precizez că pentru mine și pentru noi ca echipă, comunitatea numită comuna Chinteni este desăvârșită și prin diversitatea de opinii, care inevitabil duc la progres.

Vă aștept cu drag pe toți să contribuiți prin ideile, elanul, avântul și criticile dumneavoastră la prosperitatea economică, culturală și socială a comunei, asigurându-vă în aceste momente că binele comunității va fi singura valoare care ne va îndruma pașii. Vă mulțumesc tuturor!!”, a transmis Lucia Suciu la finalul scrutinului.

Rezultatele parțiale comunicate de Biroul Electoral Central a arătat că în Cluj-Napoca, Emil Boc(PNL) a obținut 42,51 la sută, Sabin Sărmaș(independent)-29,33 la sută, Olah Emese(UDMR)-9,47 la sută, Viorel Băltărețu(ADU)-5,83 la sută, Aurelia Cristea(PSD)-4,6 la sută și Cplin Cozma(AUR)-3,6.

Emil Boc a transmis luni că le mulțumește clujenilor pentru încrederea acordată, promițând că va rămâne primarul tuturor clujenilor.

Dragi clujeni, Vă mulțumesc că mi-ați acordat încredere, astfel încât să pot continua munca la Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Vă mulțumesc din suflet tuturor celor care m-ați votat, care ați venit la vot indiferent de vreme. Mulțumesc, de asemenea, tuturor celor care nu m-au votat. Vreau să vă asigur că vocea dumneavoastră a fost ascultată și auzită. La Cluj, am reușit și vom reuși întotdeauna numai împreună. Am fost și voi rămâne primarul tuturor clujenilor. Vă mulțumesc!

Pentru Consiliul Local Cluj-Napoca, PNL a obținut 39,96 (26.015voturi) la sută din totalul voturilor la alegerile din 9 iunie, potrivit numărătorii paralele efectuate de liberali. Mai exact, PNL a obținut 26.015 voturi. Formațiunea liberală este urmată de Alianța ADU-20,79 la sută(13.686 voturi), UDMR-16 la sută (10673 voturi), PSD cu 13,25 la sută din voturi-8724 voturi și AUR-10,21 la sută(6721 voturi).

În Cluj-Napoca, prezența la vot a fost de de 54,79 la sută la alegerile locale.

La Consiliul Județean, liberalul Alin Tișe câștigă un nou mandat de președinte cu 40,01 voturi. Adrian Oros(ADU) a obținut 16,6 la sută din voturi, Alexandru Corodș(PSD)-15,4 la sută iar Crsitian Șipoș(AUR)-10,8 la sută.

La Consiliul Județean Cluj, PNL a obținut 32,2 la sută din totalul voturilor, PSD-18,1 la sută, ADU-14,5 la sută, UDMR-14,8 la sută și AUR 10,6 la sută.

Cosmin PURIȘ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *