June 25, 2024

Sala festiv─â a Cercului Militar din Dej a g─âzduit miercuri, 22 mai, o nou─â expozi╚Ťie ÔÇ×ASTRA Art-GalleryÔÇŁ organizat─â de Desp─âr╚Ť─âm├óntul ÔÇ×Dr. Teodor MihaliÔÇŁ al ASTRA, de data aceasta consacrat─â icoanelor ╚Öi ilustr├ónd diferite perioade ale celui mai vechi centru transilv─ânean de pictur─â pe sticl─â, respectiv, M├ón─âstirea Nicula.

Expozi╚Ťia ÔÇ×Revela╚Ťiile ├ÄnvieriiÔÇŁ s-a bucurat de prezen╚Ťa p─ârintelui Pantelimon Mocan, custodele muzeului m├ón─âstirii, prof.univ. dr. Ioan Chiril─â de la Facultatea de Teologie UBB Cluj-Napoca, protopop Ioan Morar, pre╚Öedintele Desp─âr╚Ť─âm├óntului ASTRA Gherla ╚Öi preo╚Ťii Petru Both ╚Öi Gavril Gretinuc, de la parohiile ÔÇ×Sf├óntul DumitruÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×Sfin┼úii Arhangheli Mihail ┼či GavriilÔÇŁ din Protopopiatul Dej. Prezen╚Ťa oaspe╚Ťilor a fost salutat─â de prof Constantin Albinetz, ╚śef Serviciu Cultur─â ├«n cadrul Prim─âriei Municipiului Dej, al─âturi de amfitrionul evenimentului, ec.dr. Radu Gavril─â, pre╚Öedintele ASTRA Dej.

George C─âlinescu scria c─â ÔÇ×Icoanele pe glaj─â sunt foarte multe de o rar─â frumuse╚Ťe artistic─â, muzeele ╚Öi oamenii de gust le str├óng cu grij─â, istoricii de art─â le studiaz─âÔÇŁ. Observa╚Ťiile criticului literar au fost ilustrate cu prisos, printr-un incurs istoric ╚Öi estetic oferit at├ót prin icoanele expuse, c├ót ╚Öi prin ÔÇ×cuvintele de sufletÔÇŁ rostite de invita╚Ťi.

Dup─â cum se ╚Ötie, cele mai vechi icoane dateaz─â de la sf├ór╚Öitul secolului al XVIII-lea ╚Öi au fost pictate la Nicula, leag─ânul icoanelor pictate pe sticl─â, punct de plecare fiind o icoan─â pe lemn a Maicii Domnului, aflat─â ├«n bisericu╚Ťa din sat, care a ├«nceput s─â l─âcrimeze pe 15 februarie 1694 (sau 1699, dup─â alte surse). La ├«nceput, icoanele pe sticl─â au fost pictate de c─âtre ╚Ť─ârani simpli, anonimi, adeseori ne╚Ötiutori de carte, care nu ┼či-au semnat lucr─ârile, neav├ónd con┼čtiin┼úa valorii muncii lor, de┼či icoanele lor sunt adev─ârate opere de art─â ┼či printre cele mai valoroase din ├«ntreaga produc┼úie popular─â.

Mai t├órziu, au ap─ârut me╚Öteri iconari zugravi de biserici, care au creat compozi╚Ťii originale asumate prin semn─âtur─â, dovedindu-se totodat─â ╚Öi cunosc─âtori ai erminiilor, adic─â a regulilor referitoare la simbolistica culorilor ╚Öi la tipicul iconografic. Primele icoane au fost pictate pe sticl─â (glaj─â) produs─â ├«n ateliere specializate, numite gl─âj─ârii. Sfin╚Ťii sau scenele de pe icoane se copiau pe sticl─â dup─â un ╚Öablon (izvod). Ramele, la fel ca ╚Öi ÔÇ×capaculÔÇť de lemn din spate, care proteja sticla, erau realizate manual.

Icoanele au fost ÔÇ×c─âr┼úileÔÇŁ celor ce nu ┼čtiau s─â citeasc─â, ├«n care ace┼čtia puteau ÔÇ×citiÔÇŁ ├«nv─â┼ú─âtura cre┼čtin─â, fiind astfel o form─â de m─ârturisire ┼či propov─âduire a credin┼úei. Totodat─â, aveau ┼či o func┼úie de protector ├«mpotriva bolilor ┼či calamit─â┼úilor naturale, care amenin┼úau via┼úa ┼či munca ┼ú─âranului ├«n trecut.

Nu ├«n ultimul r├ónd, cuvinte elogioase s-au rostit despre arhidiaconul iconar Ilarion Mure╚Öan, a c─ârui contribu╚Ťie decisiv─â ├«n ÔÇ×a re├«nnoda ╚Öi a reactivaÔÇŁ me╚Öte╚Öugul pict─ârii icoanelor pe sticl─â la Nicula a fost recunoscut─â ├«n ╚Ťar─â ╚Öi ├«n str─âin─âtate, prin numeroasele volume dedicate, diplome primite, dar ╚Öi prin expozi╚Ťiile care i-au fost organizate.

Seara s-a ├«ncheiat cu un mini-concert sus╚Ťinut de corul copiilor de la Cercul de Canto din cadrul Palatului Copiilor Cluj-Structura Dej, coordonat de Ioana Breda-Morar.

A╚Öadar, publicul dejean este invitat ÔÇ×s─â priveasc─âÔÇŁ o expozi╚Ťie de o rar─â frumuse╚Ťe ╚Öi ├«nc─ârc─âtur─â spiritual─â. Dup─â cum spunea Mirela Ana Barz, muzeograf maramure╚Öean ╚Öi autoarea unui volum dedicat icoanelor de la Nicula: ÔÇ×Icoana cunoa╚Öte multe m├óini, a ├«nt├ólnit multe priviri, a v─âzut multe lacrimi. ╚śi ╚Ötie o poveste veche ╚Öi frumoas─â. Doar privi╚Ťi-o!ÔÇŁ

M. Vaida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *