June 25, 2024

La întâi iunie, cu ocazia Zilei Copilului, la Mănăstirea Poarta Albă din județul Constanța, va avea loc lansarea cărții „Povești clasice românești adaptate în versuri” a scriitorului clujean Ioan Ciorca.

Volumul, în format A 4, însumând 556 de pagini, cuprinde „Povești și povestiri” de Ion Creangă, „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă, „Legendele și basmele românilor” de Petre Ispirescu, precum și „Cuiul lui Pepelea”. Toate acestea – adaptate în versuri – au văzut lumina tiparului cu binecuvântarea și sprijinul financiar al ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. De altfel, lucrarea beneficiază de un cuvânt înainte al ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, din care spicuim: „Cartea, oferită deopotrivă celor mari și celor mici […], reprezintă o noutate literară de excepție apărută la Editura Arhiepiscopiei Tomisului.”[…] Arhiepiscopul Tomisului consideră că „În era noastră, când existența pare să se dilueze în vâlvătaia lăcomiei insațiabile de bunuri materiale, poezia poate reprezenta o cale de revenire la sine, o pauză absolut necesară înaintea efortului susținut, o oază de refacere a esenței pentru a primi harul Creatorului […]

Același Înalt Prelat consemnează: „Cu un deceniu mai înainte de trecerea sa din această viață, Martin Heidegger (1889- 1976), unul dintre cei mai distinși gânditori ai Occidentului secolului al XX-lea, spunea […] «Doar un Dumnezeu mai poate să ne ofere salvarea. Singura noastră opțiune este să cultivăm, prin reflecție și poezie, o deschidere către prezența sau absența lui Dumnezeu în timpul nostru de declin; să ne plecăm în fața Divinului tainic».”

În încheiere, ÎPS Teodosie spune: „Binecuvântăm, așadar, cu multă bucurie, acest demers literar unic, oferind colecției întregul suport duhovnicesc și editorial al Arhiepiscopiei Tomisului. Arhiepiscopia Tomisului este onorată să publice, la editura proprie, colecția de povești versificate, în care ne vom întâlni cu personaje care ne-au încântat copilăria, mult mai viu zugrăvite, pline de haz dar și de inteligență, de duioșie dar și de determinare eroică. Nădăjduim să atingă inimile cititorilor de azi așa cum au mângâiat atâtea generații de inimi calde până acum.”

I. CIORCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *