July 20, 2024

Reprezentanții Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) au participat weekendul trecut la Sports Festival, cel mai mare eveniment multi-sport din România, dedicat promovării unui stil de viață sănătos și activ. În cadrul sesiunii Sports & Health Talks, reprezentanții IOCN au organizat o acțiune de informare cu scopul de a sublinia rolul esențial al sportului în prevenirea și gestionarea cancerului, importanța prevenției prin vaccinare și screening, a depistării precoce a cancerului.

În România, anual peste 100.000 de cazuri noi de cancer 

În cadrul sesiunii, reprezentanții IOCN au atras atenția că, în fiecare an, în România sunt diagnosticate peste 100.000 de cazuri noi de cancer, dintre care peste 45.000 în rândul femeilor. Cele mai frecvente tipuri de cancer la femei sunt cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul de col uterin și cancerul pulmonar. România înregistrează cele mai mari rate de mortalitate prin cancer de sân și de col uterin din Uniunea Europeană, reflectând necesitatea urgentă de prioritizare a sănătății femeilor, ca efort comun al tuturor actorilor implicați. De asemenea, potrivit acelorași surse,  în România 91% dintre decese sunt provocate de boli cronice netransmisibile (boli cardiovasculare, cancer, boli cronice respiratorii, diabet), boli a căror evoluție ar putea fi influențată pozitiv de activitatea fizică. Costurile anuale directe cu îngrijirile de sănătate atribuibile bolilor cronice netransmisibile și sănătății mintale asociate inactivității fizice sunt de peste 74 milioane USD, iar în perioada 2020-2030, cumulativ, acestea au fost estimate la peste 816 milioane USD, conform estimărilor OMS.

În acest context, prof. dr. Patriciu Achimaş Cadariu a afirmat că participarea IOCN la Sports Festival reprezintă o oportunitate excelentă de a sublinia importanța sportului în prevenția și îngrijirea cancerului, precum și ca vector de mesaj în ceea ce privește adoptarea unui stil de viață sănătos. „De 95 de ani Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca reprezintă un pilon esențial al comunității, militând pentru profilaxie și implementând proiecte care aduc cetățenii mai aproape de serviciile medicale. Puternica legătură creată este un catalizator pentru o mai bună sănătate a comunității având în vedere rezultatele obținute în Cluj, cea mai ridicată rată de participare la programele de screening prin cancer de col și cancer de sân, supraviețuire la 5 ani este peste media țărilor din vestul Europei în anumite tipuri de cancer”, a spus prof. dr. Patriciu Achimaş Cadariu.

Sportul, salvator în prevenirea cancerului

La rândul său, Patrick Ciorcilă, directorul Sports Festival, a declarat că este pentru prima dată când festivalul a avut un panel destinat conștientizării importanței sportului în lupta împotriva cancerului: „Am vorbit mereu despre legătura dintre sport și sănătate, am avut mereu invitați la Sports Talks care au avut diverse abordări pe subiect, dar este pentru prima dată când avem Ediția de anul acesta este una aniversară pentru noi și ne bucurăm că s-a potrivit să aducem în Sports Festival una din manifestările aniversare ale IOCN, la împlinirea a 95 de ani de la înființarea sa.”

Adoptarea unui stil de viață sănătos este asociată cu reducerea substanțială a riscului de morbiditate și mortalitate prin cancer și ar trebui să fie o prioritate în prevenția cancerului. Citând reprezentanții IOCN, 40% dintre cancere pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos, în care activitatea fizică joacă un rol esențial. 

Huburi Naționale pentru Cancer Mission 

În cadrul sesiunii Sports & Health Talks, discuțiile au adus în prim plan și dezvoltarea Huburilor Naționale pentru implementarea Cancer Mission (National Cancer Mission Hubs, NCMH), ce vor avea un rol esențial în implicarea tuturor actorilor relevanți, inclusiv a cetățenilor, în activitățile de cercetare, inovare și dezbaterile legate de combaterea cancerului. Haburile Naționale fac parte din proiectul european ECHoS (Establishing of Cancer Mission Hubs: Networks and Synergies), care are ca scop crearea unei rețele pentru implementarea activităților Misiunii pentru Cancer în statele membre UE și țărilor asociate. 

În opinia lui Hugo Soares din cadrul National Cancer HUB  Portugalia, promovarea unui stil de viață sănătos și a prevenției poate fi apanajul atât a celor implicați în domeniul sănătății, cât și a cetățenilor, a municipalităților și a altor actori interesați. „Provocările în materie de sănătate variază de la țară la țară, de la regiune la regiune, și trebuie să fie abordate în mod diferit. De exemplu, în Portugalia rata de vaccinare anti-HPV este 90%, în timp ce în România e până în 20%. Autoritățile locale și comunitățile au spațiu de implicare și pot contribui la creșterea gradului de conștientizare a diferitelor tipuri de cancere, pot colabora cu cetățenii la co-crearea unor soluții pentru a crește aderența la diverse programe de screening.”, a afirmat Hugo Soares.

De asemenea, Livia Stan, Policy & Market Access Director, MSD Romania, a spus că se bucură să fie alături de IOCN , Sports Festival și comunitate clujeană. „Sperăm să punem bazele unui colaborări pe termen lung cu obiectivul ambițios de a elimina cancerele determinate de infecția persistentă cu HPV. În acest context, este esențial să creștem gradul de conștientizare privind riscurile generate de HPV și de a discuta despre importanța măsurilor de prevenție chiar în mijlocul comunității.”, a spus aceasta.

Tia SÎRCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *