January 13, 2025

Interviu cu sociologul Barbu Mateescu despre alegerile din Cluj-Napoca

Cel mai intens scrutin municipal din 2012 încoace intră în săptămâna decisivă

Doi factori convergenți în defavoarea actualului primar influențează alegerile locale din Cluj-Napoca și le scot din banalitatea care a caracterizat ultimele scrutinuri municipale, arată sociologul Barbu Mateescu într-o analiză dedicată ultimelor zile de campanie. În primul rând, apariția unui candidat independent, a cărui campanie dinamică e de natură să complice lucrurile în formarea majorității în viitorul consiliu local. Tot în dezavantajul primarului în exercițiu este demotivarea acelui segment al electoratului liberal nemulțumit de asocierea cu PSD și care, suplimentar, nu se va mobiliza luând ca sigură victoria domnului Boc. ”Poate că scrutinul nu e unul de intensitatea celor din 2004 sau 2012, dar în mod clar nu avem un scrutin banal”, concluzionează Barbu Mateescu.

 

Rep: Domnule Barbu Mateescu. Am intrat în ultima săptămână de campanie. Din experiența dumneavoastră, oamenii își schimbă comportamentul de vot în zilele de dinaintea scrutinului. Ne putem aștepta la schimbări față de tabloul de acum?

Barbu Mateescu: Da, pot fi schimbări. În funcție de scrutin și de momentul istoric, măsurătorile arată că între zece și 20 la sută dintre votanți decid în ziua votului dacă și cum să voteze. Asta nu înseamnă că oameni hotărâți să nu voteze se transformă în oameni hotărâți să voteze, dar în ultima zi, sau în ultimele zile, se cristalizează în mintea lor decizia de a vota. De asemenea sunt și oameni care își pierd interesul pentru vot, numai că pe aceștia nu-i știm prea bine din statistici. Deci da, se pot schimba destul de multe lucruri în ultima săptămână.

Rep: Față de alte campanii, și vorbim aici despre alegerile locale din Cluj-Napoca pentru că despre cele europarlamentare nu se discută, vedeți elemente care le diferențiază pe cele de acum de altele din trecut?

Barbu Mateescu: Cred că elementul de noutate este campania lui Sabin Sărmaș pentru că vorbim despre un candidat independent care nu este susținut, oficial sau neoficial, de un partid. Au existat și în trecut candidați independenți, dar ei aveau în spate susținerea unei formațiuni politice. Acesta este un element care îmi atrage atenția. Pe de altă parte, mi se pare că se discută un pic mai mult despre locale decât în alte dăți, asta nu înseamnă neapărat că prezența la vot va fi mare, dar e probabil să fie un pic mai mare decât la alte alegeri locale din trecut.

 

În funcție de scrutin și de momentul istoric, măsurătorile arată că între zece și 20 la sută dintre votanți își cristalizează decizia de vot în ultimele zile.

 

Rep: Prezență un pic mai mare, cam cât ar putea însemna asta în percepția dumneavoastră?

Barbu Mateescu: Lucrurile sunt un pic mai complicate. Au loc schimbări în structura populației care sunt destul de complexe, în sensul că oamenii se mută în Cluj, o parte dintre cetățeni ne părăsesc. La ultimele două locale au fost 102000 de votanți, în 2016, și 99.000, în 2020. E posibil ca în acest să avem mai mulți. Rămâne de văzut dacă numărul clujenilor care nu mai sunt printre noi e compensat de numărul noilor veniți, dar această candidatură independentă care a avut destul de multă energie, ar trebui să aducă un interes crescut.

E un scrutin aparte. Eu vorbesc cu oameni care sunt în Cluj-Napoca de mult mai mulți ani decât mine și care îmi spun că nu suntem în anul 2004 sau 2012, ca intensitate, dar în nici un caz nu suntem în 2016 sau 2020. Nu știu dacă senzația aceasta o au și alți oameni care sunt aici de zeci de ani și care să pot să rememoreze intensitatea altor scrutinuri, dar în mod clar nu avem un scrutin banal. Asta e evident.

Rep: Se știe, și nu de acum, ci de mulți ani, că la alegerile din Cluj participă mulți și le câștigă Emil Boc. Foarte probabil că la fel se va întâmpla și de data aceasta, dar spuneți-mi. întrevedeți posibilitatea unui scor mai strâns ca în alte dăți care să genereze inclusiv dificultăți în construirea unei majorități în consiliu după alegeri?

Barbu Mateescu: Cred că există o șansă destul de consistentă, nimic nu e garantat pe lumea aceasta decât moartea și taxele, se știe, dar este o șansă destul de consistentă ca Emil Boc să obțină ceva mai puține procente și voturi decât de obicei. Există destul de multe subiecte de nemulțumire care s-au adunat în ultimii ani. Legat de consiliul local, și aici sunt aici sunt necunoscute destul de serioase. De ce spun asta? Este un fenomen care se evidențiază în orașele mari: votanți liberali prin tradiție, atașați de fostul PDL sau vechiul PNL, actualul PNL oricum, nu sunt mulțumiți de alianța PNL-PSD, nu sunt mulțumiți de existența ei și nu mai doresc să voteze PNL pentru că s-a asociat cu PSD. Având în vedere că alegerile europarlamentare au o miză mai scăzută și faptul că Boc e dat ca sigur câștigător în alegerile municipale, s-ar putea ca un segment al liberalilor să nu mai vină la vot.

Un alt element de noutate. Dacă Sabin Sărmaș obține un scor bun la primărie, un scor de 30 la sută sau mai mult, o întrebare foarte interesantă este cu cine votează la consiliul local oamenii pe care el i-a mobilizat. În funcție de răspuns, asta ar putea să se schimbe foarte multe lucruri. Intuiția îmi spune că alegătorii unui candidat independent cu un mesaj puternic împotriva primarului nu vor vota PNL. Dacă votezi PNL atunci e mai ușor de crezut că ai votat și Emil Boc. Este puțin alambicat să votezi PNL la consiliu, dar nu pe Emil Boc la primărie, mai degrabă Emil Boc atrage voturi pentru partid decât partidul pentru el. Va fi foarte interesant de văzut, în caz că Sabin Sărmaș obține un scor bun și multe voturi, chiar dacă el pierde, să spunem, cum va schimba acest lucru consiliul local. Impactul candidaturii lui e de natură să aducă niște schimbări semnificative față de celelalte alegeri în compoziția consiliului. Acesta este un aspect foarte interesant.

Rep: Ați mai vorbit despre implicarea tinerilor în politică și în alegeri. Cum credeți că se vor manifesta electoral tinerii din Cluj și ce însemnătate va avea votul lor în economia alegerilor?

Barbu Mateescu: Va fi și acesta un lucru interesant de văzut și de cercetat. Nu mi-e clar care va fi impactul.

Lucrul față de care am o mai mare siguranță decât tot ce v-am spus până acum este că o să avem niște rezultate, posibil, destul de diferite între europarlamentare și locale. Clujul, împreună cu București,Timișoara, Iași, este unul din orașele în care există o pondere consistentă a oamenilor, a votanților, care nu vor avea drept de vot la locale pentru că nu au carte de indentitate în municipiu, sunt studenți, sunt chiriași la început de carieră profesională. Aceștia vor avea un cuvânt mult mai puternic de spus apropo de scorul la europarlamentare, acolo unde au drept de vot. Să nu fim surprinși dacă o să vedem numere foarte diferite de votanți, diferențe mari între numărul de votanți participanți la un scrutin și numărul de votanți de la celălalt scrutin. De asemenea, scoruri foarte diferite, poate diferențe de până la 10-20 de procente între ce spune scorul la locale și scorul la europarlamentare în municipiu.

Caius CHIOREAN

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *