July 22, 2024

Prof. univ. dr. Patriciu AchimașCadariu, coordonatorul Planului național de control și combatere a cancerului, a primit vineri, 14 iunie 2023, la Gala de deschidere a „Zilelor Institutului Oncologic „Prof.Dr. Ion Chiricuță” Ordinul Meritul Sanitar în Grad de Cavaler de la consilierul prezidențial Diana Păun. Ordinul a fost acordat de președintele României Klaus Iohannis în semn de apreciere pentru întreaga activitate precum și pentru rezultatele importante obținute în perfecționarea actului medical de către medicul clujean. Gala de deschidere a „Zilelor Institutului Oncologic „Prof.Dr. Ion Chiricuță” a avut loc vineri, 14 iunie, ora 16 :00 la Casino Cluj Napoca din Parcul Central.

La gala de deschidere au fost prezenți consilierul prezidențial Diana Păun, primarul Clujului, Emil Boc, rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, președintele Filialei Cluj a Academiei de Științe Medicale, Alexandru Irimie, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, prorectorul Universității de Medicină și farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Mihaela Băciuț, managerul IOCN, Cătălin Vlad, prof. univ. dr. Patriciu AchimașCadariu, cadrele medicale și pacienți.

Prof. univ. dr. Patriciu AchimașCadariu a mulțumit președintelui Klaus Iohannis pentru decorare, dar mai ales pentru faptul că a fost cel mai constant și puternic susținător al proiectului Planul național de control și combatere a cancerului. „Fără domnia sa acest proiect nu ar fi fost astăzi lege”, a spus acesta. De asemenea, prof. univ. dr. Patriciu AchimașCadariu a mai mulțumit pacienților, „Pentru ei fac toate aceste eforturi și lor le datorăm întreaga noastră activitate”, colegilor și maeștrilor săi, profesorului Alexandru Irimie.

În deschiderea evenimentului, managerul IOCN, Cătălin Vlad, a urat la mulți ani pacienților oncologici și multe succese colegilor: „Sărbătorim 95 de ani de existență a unei clinici căreia sute de mii de oameni i-au datorat și-i datorează ani buni de viață. Suntem mândri de realizările noastre. Fie ca centenarul din 2029 să ne găsească pe noi și pe bolnavi mult mai încrezători, iar în ceea ce ne privește nu evităm nici un efort pentru a reuși. Din păcate, însă nu depinde doar de noi. Din toată inima, La mulți ani, stimați pacienți, și la cât mai multe succese dragi colegi!”

În luarea sa de cuvânt, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a spus că pentru bolnavii de cancer Institutul Oncologic „Prof.Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca înseamnă nava amiral a oncologiei românești. „Pentru noi Clujul înseamnă speranță, respectarea demnității de om, înseamnă o șansă la viață”, a spus acesta.

Reamintim că Institutul Oncologic „Prof.Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) împlinește 95 de ani de existență prilej cu care, în perioada 14 -18 iunie, desfășoară o serie de evenimente științifice dedicate Oncologiei, sub genericul „Zilele Institutului Oncologic „Prof.Dr. Ion Chiricuță”.

La evenimentele științifice vor participa personalități semnificative din România, Germania, Suedia, SUA și Norvegia, care vor expune noutăți din diferite domenii ale acestei specialități medicale, informează organizatorii manifestărilor. În cadrul „Zilelor Institutului Oncologic „Prof.Dr. Ion Chiricuță” se vor desfășura Forumul Național de Gineco-Oncologie, ediția a VII-a, moderat de prof.univ.dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, Conferința Societății Române de Chirurgie a Sânului și Oncologie, ediția a IX-a, precum și o reuniune de etapă a Centrului Național de Competență în Domeniul Cancerului.

De asemenea, în aceeași perioadă, mai precis între 13-16 iunie 2024, Asociația „Redescoperă Fericirea” organizează pentru pacienții oncologici, foști sau actuali o serie de ateliere, în care doritorii pot practica Zumba și Pilates, pot învăța dansuri grecești, crearea de costume populare sau diferite genuri de pictură și află care sunt beneficiile produselor apicole pentru problemele lor specifice.

Totodată, de Ziua internațională a donatorului de sânge, 14 iunie 2024, IOCN împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj-Napoca au desfășurat o campanie de donare de sânge din convingerea că „un gest mic și sănătos pentru donator este egal cu viața pentru cel care primește sângele”.

Potrivit reprezentanților IOCN, organizatorii TIFF contribuie la stimularea atenției publice acordată bolii canceroase printr-un moment dedicat care a avut loc chiar în deschiderea festivalului, în 14 iunie 2024. Aceeași linie urmează Sports Festival care contribuie prin momente dedicate care se vor încheia duminică.

T.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *