June 25, 2024

Liceul Teoretic ,,Nicolae Bălcescu„, din Cluj-Napoca a găzduit sâmbătă,  a treia ediție a FestivaluluiConcurs Interjudețean Literar Eco.Video.Moda.Lego. (Ecvilemo). Concursul este inclus în Calendarul Proiectelor de Educație Extrașcolară Regionale și Interjudețene 2024 și are ca obiectiv promovarea lecturii. 

Proiectul propune deschideri interdisciplinare și implică atât competențele digitale, cât și pe cele de sensibilizare în ceea ceea ce privește  mediul înconjurător. Astfel, elevi din douăzeci de județe au acceptat provocarea de a citi cărțile propuse și de a participa, online, la un test de lectură, care a reprezentat proba eliminatorie a concursului.

Nivelul 1: clasele a V-a și a VI-a

1. Copiii de făină, Anne Fine
2. Vacanța lui Nor, Ileana și Maria Surducan
3. Olguța și marea demascare, Alex Moldovan
4. Val și Cetatea sufletelor, Ana Alfianu

Nivel 2: clasele a VII-a și a VIII-a

1. Insula orfanilor, Laurel Snyder
2. Fahrenheit 451, Ray Bradbury
3. Pasărea albă, R.J. Palacio
4. Cum am supraviețuit clasei a VIII-a, Robert Ersten

S-au clasificat 25 de echipe, din nouă județe. Fiecare echipă, formată din patru membri, a ales o carte și a creat, apoi, un produs media prin intermediul căruia să promoveze volumul. Au urmat probele face to face.

La prima probă, concurenții au trebuit să le explice membrilor juriului aspecte legate de produsul media creat (tehnici de realizare, coloană sonoră, imagini etc.). La proba a doua, a fost testată capacitatea de a găsi argumente pro și contra pentru o afirmație extrasă din cartea selectată. Proba a treia a vizat creativitatea elevilor, fiindcă au trebuit confecționeze costume din materiale reciclabile.

Comisia de jurizare a fost formată din Inspectorul de Limba și Literatura Română, Smaranda Graur, inspectorul școlar pentru Educație Permanentă și Activități Extrașcolare, Amalia Gurzău, Aurelia Câmpean, președinte al Asociației Learn and Vision, Roxana Truță, manager la librăriile Cărturești, scriitoarea Ancuța Roman, profesoara  Laura Bindean, profesoara Sorinela Giloanprofesoara Ramona Sim, profesoara Felicia Pălăcian, profesoara Georgeta Rarinca, profesoara Ileana Oneț, profesoara Alexandrina Giurgiu, profesoara IoanaOprea, profesoara Constanța Stăncescu, profesoara Gabriela Copaciu,  profesorul Alexandru Ciurea, Laura Achim, profesor pentru învățământul primar, Laura Neciu, profesor pentru învățământul primar,  Adriana Șcheau, profesor pentru învățământul primar și Ioana Urșuț, profesor pentru învățământul primar.

Reușita proiectului se datorează entuziasmului profesorilor din echipa de management: director prof. Zamfir Marinela Violeta, director adjunct Teodorescu Iulian, director adjunct Rad Ciprian, prof. Borza Emilia, prof. Năsăudean Nicoleta (persoana de contact în cadrul proiectului) și a celor din echipa de implementare, prof. Bindean Laura, prof. Sim Ramona, prof. Pălăcian Felicia, prof. Copaciu Elena Gabriel, prof. Berindeiu Nicolae, prof. Oprea Ioana, prof. Chereș Adriana.

“Ecvilemo rămâne proiectul de suflet al Liceul Teoretic ,,Nicolae Bălcescu”, reușind să adune, sub semnul lecturii, elevi și profesori entuziaști de la Vaslui, București, Bacău, Cluj, Buziaș, Galați, Bistrița-Năsăud sau Hunedoara. Am fost impresionați de ideile creative, ingeniozitatea sau de spiritul competitiv de care au dat dovadă”, au transmis organizatorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *