June 16, 2024

Publicul clujean este invitat marți, 4 iunie 2024, ora 18:00, în Sala Simone Veil a Facultății de Studii Europene a UBB,  la un dialog  despre istorii locale, urmat de la ora 19:30 de inaugurarea expoziției de bandă desenată „Imagini din trecut. Holocaustul din Cluj”, ilustrată de Octav Ungureanu. Scenariu este realizat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „George Barițiu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz. 

Expoziția care cuprinde benzi desenate cu povești de viață ale evreilor și romilor din județul Cluj, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, este realizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în parteneriat cu Fundația Freedom House România și în colaborare cu elevi și cadre didactice de la licee din Cluj-Napoca. „Este un proiect care ne apropie, prin intermediul benzilor desenate de experiențele trăite de evrei și romi în perioada Holocaustului din România și ne prezintă o istorie diferită a comunităților în care locuim; o istorie a celor persecutați, deportați, exterminați pentru că au fost/s-au născut altfel.”, declară organizatorii.

Aceștia reamintesc că în urmă cu 80 de ani, în perioada 15 mai-7iunie 1944, de pe teritoriul Transilvaniei de Nord, anexată Regatului Ungariei prin Dictatul de la Viena (1940), au fost deportați la Auschwitz-Birkenau un număr de 131.639 de evrei dintre care 16.000 erau din județul Cluj, din localități precum Cluj-Napoca, Borșa, Hida, Huedin, Gherla. De asemenea,  de pe raza județului Cluj rămasă sub administrație românească, în septembrie 1942,  270 de romi au fost deportați în Transnistria.

La dialog vor participa Ana Bărbulescu, cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, Ruxandra Hurezean, jurnalist, Hadrian Arion – inspector școlar Istorie/Socio-Umane,  Inspectoratul Școlar Județean Cluj, prof. Alexandru Laszlo, Colegiul Național „George Barițiu”, dar și reprezentanți ai elevilor și cadrelor didactice de la  Colegiul Național „George Barițiu” și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”.

Moderatorul evenimentului este Cristina Guseth, director Fundația Freedom House România. Accesul este gratuit, înscrierile făcându-se aici: https://forms.gle/PTxDiAvfAN9ZmN3T8.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *