May 19, 2025

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, nu a putut oferi o estimare clară despre cum vor arăta facturile românilor la energie elctrică după data de 1 iulie 2025, când va expira plafonarea prețurilor. Furnizorii de energie au însă obligația de a-și informa clienții asupra faptului că de la această dată ia sfârșit actuala schemă de plafonare a prețurilor finale, potrivit unui proiect de ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Informarea se referă la faptul că începând cu această dată prețul final facturat de furnizor va fi prețul contractual, iar în cazul clienților finali, pentru care se asigură furnizarea energiei electrice în regim de ultimă instanță, modul de stabilire a prețului final facturat în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare. Astfel, furnizorii de energie electrică au obligația de a transmite, până cel târziu la data de 10 iunie 2025, o informare scrisă, adresată fiecărui client din portofoliu, cu privire la încetarea schemei de sprijin pentru energie electrică începând cu 1 iulie 2025. Atât oamenii de afaceri clujeni cât și cetățenii sunt îngrijorați de evoluția pieței de energie, care va schimba gradul de dezvolatare social-economic al comunităților, va greva considerabil asupra bugetelor de familie și vor reprezenta o provocare careia cu greu i se va face față.

Liberalizare în parametri neclari

Marius Dobrescu, inginer electronist la o companie clujeană menționează: „Nu va fi deloc facil pentru români să suporte liberalizarea, deoarece aceasta coincide cu începutul perioadei caniculare, când consumul de energie electrică atinge cote ridicate, mai ales din cauza utilizării intensive a aerului condiționat. Dar și dacă s-ar fi făcut undeva, în luna martie, cum s-a stabilit inițial, tot costisitor ar fi fost, pentru că temepraturile sunt scăzute, iar consumul de energie se menține ridicat. Vom vedea ce se întâmplă în perioada următoare. Sunt multe variabile: dacă se rezolvă conflictul din Ucraina, cu siguranță prețurile vor mai scădea. Dacă lucrurile se agravează, este posibil ca după liberalizare, prin toamnă să crească din nou. Eu cred că România nu ar trebui să ajungă totuși într-o astfel de situație, având surse de energie suficiente. Dar din punctul meu de vedere nu sursa este problema, ci furnizorii, cei care transportă energia. Mai consider că prețul final al energiei va depinde și de factori sistemici, cum ar fi închiderea unor capacități de producție mai vechi și lipsa interconexiunilor cu rețelele energetice din vestul Europei. Sunt o serie întreagă de parametri care deocamdată nu ne sunt clari” a spus Marius Dobrescu.

Mă gândesc cu îngrijorare la părinții mei

Luciana Vrafor, inginer tehnolog la o companie situată într-unul dintre parcurile Tetarom Cluj, menționează: „Incertitudinea continuă să planeze asupra costurilor la energie electrică, iar românii trebuie să fie pregătiți pentru creșterile de prețuri, în condițiile unui context economic și geopolitic global fluctuant. Problema nu este dacă acest lucru va avcea loc, ci care va fi saltul, care vor fi variantele pe care furnizorii le vor pune la dispoziție la 1 iulie. Ar fi bine ca ministerul de resort să ofere vouchere sau alte forme de subvenții pentru a ajuta persoanele care nu își vor putea permite să plătească facturile la electricitate. Timpul se scurge și cel puțin în momentul de față nu există claritate cu privire la sumele ce vor fi alocate sau la modul în care vor fi distribuite aceste ajutoare. Este o nebuloasă. Mă gândesc îngrijorată la părinții mei, oameni de peste 70 de ani, care vor trebui să suporte un astfel de șoc financiar. Și cum situația economică a țării este un dezastru, mă îndoiesc de faptul că aceste ajutoare vor fi date unui segment suficient al populației” a menționat Luciana Vrafor.

Seara, la lumina veiozei…

Marian Lăncrănjan Pop, antreprenor al unei firme de mobilier metalic din Cluj Napoca și prosumator consideră că „pentru consumatorii casnici va fi un efort extrem de greu de suportat. De exemplu, pentru un consumator de 100 Kwh, la un preț de 1,15 lei Kwh, factura, aproximativ, s-ar dubla. Adică în loc de 68-70 de lei în perioada de plafonare, s-ar ridica la 115 – 120 de lei. Pentru vârstnicii cu pensii mici este un dezastru. Seara vor sta la lumină de veioză, se vor uita la televizor doar la o singură ediție de știri, se vor culca odată cu găinile. Este trist!” – apreciază Marian Lăncrănjan Pop.

Consultarea unui specialist este benefică

Pentru a atenua impactul liberalizării prețurilor, specialiștii precizează că este bine că unele măsuri se pot lua. De pildă: renunțarea la aparate cu consum mare de energie, realizarea de izolație termică la apartament dar și o atentă comparare a ofertelor venite de la diverși furnizori. Dacă este cazul, este bine să se consulte un specialist în privința prețurilor, înainte de semnarea contrctului. Eventual, pentru cei care își permit, investirea în panouri voltaice și dobândirea statutului de prosumator.

 

Articolul Liberarea prețurilor la energie va face regină…veioza! apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *