April 21, 2024

Liderul Forța Dreptei Cluj, senatorul Adrian Oros consideră că scăderea fără precedent a finanțării va duce la incapacitatea medicilor de familie de a susține propriile cabinete, deoarece, spune parlamentarul, acest sector din Sănătate se confruntă cu creșterile salariale ale angajaților, consumabilelor, creșterea costurilor la contractele cu diverși furnizor. Parlamentarul crede că este foarte probabil ca medicii de familie să închidă cabinetele, iar consecința, spune liderul Forța Dreptei Cluj, va fi deosebit de gravă – spitalele vor fi luate cu asalt și blocate.

„În decembrie, la dezbaterea Bugetului de stat pentru 2024, Forța Dreptei a depus un amendament prin care se solicita MĂCAR păstrarea și în acest an a valorii punctului „per capita” ca în 2023. Desigur, parlamentarii PNL – PSD au respins acest lucru deoarece pentru ei Sănătatea românilor nu este o prioritate. Sistemul de sănătate este la un pas de colaps.

De la 01 februarie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) le propune medicilor de familie și specialiști din ambulatoriu semnarea unui nou act adițional la Contractul Cadru care presupune scăderea punctului „per capita” (pentru un pacient) de la 12 lei la 7,7 lei, iar la servicii de la 8 lei la 6,2 lei. Aceasta scădere fără precedent a finanțării va duce la incapacitatea medicilor de familie de a susține propriile cabinete, deoarece ei se confruntă cu creșterile salariale ale angajaților, consumabilelor, creșterea costurilor la contractele cu diverși furnizor

Așadar, de la 01.02.2024, este foarte probabil ca medicii de familie să închidă cabinetele, iar consecința va fi deosebit de gravă – spitalele vor fi luate cu asalt și blocate. De exemplu: în medie , un medic de familie are în medie cam 20 de consultații pe zi la cabinet În lipsa acestor consultații primare, pacienții nu vor avea de ales decât varianta de a se prezenta in Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor sau în mediul privat contracost (în lipsa eliberării de bilete de trimitere, consultațiile se vor achita integral de către pacient)”, a arătat senatorul Adrian Oros.

În opinia parlamentarului, nu este exclus ca spitalele județene în primul rând, dar și cele private, să intre în colaps din cauza numărului enorm de solicitări venite din partea pacienților.

„Timpul de așteptare „normal” în UPU varia in 2020 intre 0 și 240 de minute Ceea ce se va întâmpla, practic, din februarie, este că se va suprasolicita un sistem deja sufocat de lipsa personalului primar și auxiliar (să nu uităm că posturile in Unitățile sanitare sunt înghețate de mai bine de un an ) care abia face față numărului actual de intrări.

Desigur, la anumite televiziuni veți vedea politicienii PSD- PNL cum se laudă că bugetul alocat Sănătății în 2024 este mai mare, dar ce nu vă spun acești oameni este că majorarea bugetului se face prin reducerea fondurilor alocate medicinei de familie, ambulatoriului de specialitate și stomatologiei.

Așadar, ei cresc bugetul Sănătății tăind bani de la Sănătate. Este de noaptea minții! Doar „specialiștii” lui Ciucă și Ciolacu puteau realiza acest lucru, care este similar cu un atentat la sănătatea românilor”, a sus Adrian Oros.

Liderul Forța Dreptei Cluj remarcă faptul că medicii de familie atrag atenția cu privire la modificările noului act adițional, care vin în contradictoriu chiar și cu acordul de împrumut acordat de Banca Mondială în 2019, în care statul român se angajează să crească bugetul medicinii primare, treptat, de la 10% la 12%, „dar, în aceste condiții, procentul real scade sub 6%”.

„Și mai grav este că toate aceste modificări au fost făcute fără a exista o proiecție socio-economică asupra impactului pe care-l va avea în societatea noastră micșorarea bugetului AMP de la 9% la 6%.”, a precizat parlamentarul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *