April 18, 2025

Deși nu-mi place să mă repet, reportajul de azi, cu scuzele de rigoare, îl voi începe cu câteva sublinieri din ultima pagină scrisă de mine într-o zi de vară tot atât de frumoasă precum această sâmbătă dominată de sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel.

O zi înscrisă cu …mult roșu și în calendarul frumoaselor manifestări organizate de Primăria Măguri-Răcătău, în colaborate cu alte instituții de profil ale județului nostru, care reușesc să urce mii de tineri și vârstnici pe cel mai întins platou al Muntelui Dobrin, ale cărui metereze măsoară 1550 m.

Aici se cinstesc de foarte mulți ani Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sau Sâmpetrul de vară, cum i se mai spune, ce constituie un reușit moment de comuniune religioasă și cultural – artistică a locuitorilor din Măguri-Răcătău, dar și dintr-o mare arie geografică a Munților Apuseni.

O zi de sărbătoare în care și norii s-au mișcat liniștit fără a deranja iubitorii evenimentului repetabil de pe aceste înălțimi alpine, în care drumul șerpuiește printre viguroase păduri de brazi în care se află în…pârgă zmeura și afinele pe care localnicii știu să le valorifice în delicioasele dulcețuri și sucuri cu virtuți, inclusiv medicinale.

Platoul pastoral pare îngemănat cu cerul în ale sale extremități, iar Biserica din lemn și căsuțele din bârne îmbătrânite spre care se retrag seara văcuțele și caii care pasc în voie iarba cutată a muntelui Dobrin, dau măsura vieții de secole pe care o trăiesc moții acestui splendid areal geografic de primăvara până toamna.

Marea lor sărbătoare a început și de această dată cu oficierea Liturghiei și a continuat cu un substanțial program artistic pe scena montată pe acest verde sănătos ce pare mai aproape de bolta azurie a cerului spre care urcă și mirosurile îmbietoare degajate de la micii și grătarele ce se consumă cu berea rece din sticle sau butoaie.

Aici a fost adusă toată recuzita necesară petrecerii în bune condiții a marii sărbători a comunității acestei unități administrativ – teritoriale ce se întinde pe cea mai mare suprafață geografică din țară, adică 286 km pătrați, iar în vecinătatea instituției de cult, a fost montat marele cort în care s-au servit plăcinte, sarmale, carne de porc mangalița și tocănițe din diferite rețete cu carne de vânat, porc, vită și berbecuți, toate pregătite în imense ceaune de către iscusiții bucătarii ai locurilor. O notă aparte trebuie să o dăm dlui Viorel Pleșa, care, de patru ani sponsorizează sărbătoarea cu câte un porc mangalița din propria gospodărie, pe care îl pregătește pe un imens rotisor cu jar și îl stropește cu un noian de condimente numai de el știute, ce degaje mirosuri apetisante ce acoperă pe al cetinii falnicilor brazi ce împrejmuiesc această imensă pajiște pe care se află în pastorală o bună parte din cele peste 2000 de bovine ale comunei. Numărul mare al acestei specii zootehnice, rezidă și din faptul că edilul comunei, Alexandru Livescu, este de profesie medic veterinar, lucrează de aproape două decenii în Măguri Răcătău, și nu este gospodărie să nu fie cunoscută prin exercițiul profesional și ,apoi, de gospodar al comunei.

Invitația domnului Alexandru Livescu, la această ediție a evenimentului, a fost bine recepționată de numeroși meșteșugari, producători și procesatori de diferite bunuri din domeniul alimentar, dar și mulți comercianți care au adus spre vânzare foarte multe produse din domeniul textil, îmbrăcăminte, încălțăminte, aparatură electronică, jucării, dulciuri, adică un adevărat târg de Negreni, dar la alte dimensiuni.

Primarul comunei, domnul Alexandru Livescu, după ce a salutat cu tradiționalul „ Bun venit” întregul public, a făcut și protocolul de invitare pe scenă a oficialităților prezente, între care i-a nominalizat pe: Bogdan Costrea, Cristian Șipoș, Alexandru Cordoș, Cristian Ciuta, Remus Lăpușan, subprefectul Florentin Burz, Adrian Oros, primarii comunelor Gilău și Valea Ierii, președintele Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu” din România, Tiberiu Groza, directorul general al Companiei de Transport Public Cluj – Napoca, ing. Liviu Neag, care asigură mijloacele de deplasare zilnică a localnicilor și domnișoara Mariana Pleșa, director al Căminului cultural și sufletul acestei manifestări.

În scurtul său cuvânt, șeful administrației de aici a mulțumit celor prezenți în număr așa de mare, dar și colaboratorilor ce au sprijinit această reușită de mare tradiție cultural – artistică montană, în care trebuie să domine distracția și bucuria de a petrece o zi cât mai agreabilă în acest cadru natural atât de frumos și cu un aer atât de curat. Azi nu vorbim despre formațiuni politice, a subliniat primarul, a trecut prima etapă a alegerilor, o să vină alta și atunci se discută și de programe politice.

Cum avem prieteni din administrațiile locale și administrația județului, a completat dl. Al. Livescu, a invitat la cuvânt pe domnii: Remus Lăpușan, care a insistat pe sprijinul producătorilor locali, ce trebuie stimulați și ajutați, amintind de standul cu produse artizanale și brânzeturi locale realizate și expuse în spatele cortului de doamnele Stan Anastasia, Ana Roba și Maria Mariș, care sunt un exemplu pilduitor, de urmat. Aceleași cuvinte frumoase au fost adresate de dl. Alexandru Cordoș, de Cristian Ciuta, care, despre anii copilăriei trăiți pe acest munte a amintit că aceste căsuțe din bârne de lemn, îmbătrânite de timp, erau scutul crescătorilor de animale,… trebuie să ne respectăm și să facem cunoscute tradițiile de valoare moștenite. Au mai transmis salutul și felicitările lor primarului, Alexandru Livescu, care, recent a câștigat al doilea mandat de manager al comunei, dar și administrației locale de aici: subprefectul Florentin Burz, care și-a oferit tot sprijinul instituțional în realizarea proiectelor comunei și fostul ministru al agriculturii, deputatul Adrian Oroș. Felicitări au primit și sărbătoriții ce poartă numele apostolilor Petru și Pavel.
În final a fost invitat la cuvânt președintele Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu”, dl. Tiberiu Groza, care a început cu salutul: „ Bună ziua dragi nepoți ai Iancului”…urmașii mândrii ai celui mai mare erou național dat de Transilvania, neamul nostru din munții Apuseni … felicitări dlui primar și d-șoarei Mariana Pleșa, care sunt noii membri ai filialei de aici a Societății „Avram Iancu”. Am venit dorind să punem și această frumoasă sărbătoare care a devenit tradiție, s-o punem sub semnul lui Avram Iancu, de la a cui naștere se împlinesc 200 de ani și care s-a născut pe vreme cireșelor, sfârșit de iunie, început de iulie…deci putem să-l sărbătorim oricând ne ține sufletul…

Această sărbătoare de pe Muntele Dobrin este prima sărbătoare montană urmată de cea de la Crucea Iancului, în 14 iulie și în 29 la Muntele Găina. Sunt sărbători închinate lui Avram Iancu, la standul societății găsiți prima biografie a copilăriei lui Avram Iancu, scrisă de Iosif Sterca Șuluțiu, ea este prima carte închinată lui Avram Iancu, s-o achiziționați, s-o citească și nepoții dumneavoastră, să-l citească, să-l iubească, să-l cinstească pe marele erou, al cărui bust, a promis dl. primar, Alexandru Livescu, o să fie adus și la Măguri Răcătău, care vejnicește cei 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.

Spectacolul folcloric prezentat de Mihai Badiu, a debutat cu tinerii soliști ai locului și au urcat pe scenă: Daria Roșu, Daniel Ioan Țărmure, Camelia Culda, Ioana Budae, Gabriel Roba și Robert Mariș, Oana Bozga Pintea, Gabriela Bolundurt, Ansamblul Dor Transilvan, Violeta Gherman, Iluță de la Jina, Denisa Giurgiu, Camelia Matiș, Ana Maria Mariș, Lavinia Coste și Marius Zorilă, Gheorghe Cioza Matiș, Andreea Bogdan și Darius Tomoș, cu formația de instrumentiști, Georgiana Topan și Florin Roșan.

A fost o zi de o rară frumusețe organizatorică în care și cei mici au avut numeroase standuri de joacă și chiar plimbări cu ponei. Muntele Dobrin a devenit un adevărat simbol al manifestărilor cultural turistice emblematice din ultimii ani, care nu cere decât o infrastructură pe măsură, după ploile ce au spart drumul ce șerpuiește prin cei 11 km de păduri seculare.

Dumitru VATAU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *