March 15, 2025

Consiliul Județean Cluj a adoptat, în cadrul ședinței extraordinare care a avut loc joi, 14 noiembrie 2024, hotărârea referitoare la aprobarea inițiativei privind „Restaurarea, consolidarea și conservarea Ansamblului „Octavian Goga” din comuna Ciucea” și a cheltuielilor legate de aceasta.

Adoptarea acestei hotărâri a fost determinată de necesitatea creării cadrului legal pentru semnarea contractului de finanțare și asigurarea realizării obiectivului de investiție.

„Dorim să parcurgem într-un timp cât mai scurt aceste etape premergătoare începerii efective a lucrărilor. Avem întreaga convingere că fiecare intervenție propusă în cadrul acestui proiect va contribui în mod semnificativ la redobândirea strălucirii și a frumuseții de odinioară a acestui bijuterii arhitecturale a Clujului, atât de încărcată de istorie și de semnificații profunde pentru românii din Transilvania și de pretutindeni.”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Forul administrativ clujean a obținut finanțarea europeană nerambursabilă pentru proiectul „Restaurarea, consolidarea și conservarea Ansamblului „Octavian Goga” din comuna Ciucea”. Fondurile sunt asigurate prin Programul Regional Nord Vest 2021 – 2027.

Proiectul vizează intervenții în ceea ce privește reabilitarea, restaurarea și punerea în valoare a Clădirii Castel, reabilitarea Mausoleului „Octavian Goga”, a Casei Ady Endre, precum și a anexelor acesteia, a Casei Albe, a Casei de pe stâncă, reabilitarea și refuncționalizarea Teatrului de vară în pavilion de primire, reabilitarea Cabinei poartă de lemn, reabilitarea mausoleului temporar ș.a.

Bugetul destinat acestor lucrări este de 42.383.569,44 lei, TVA inclus.

Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” din Ciucea se află în proprietatea Consiliului Județean Cluj, cel care îi subvenționează și coordonează activitatea. Din punct de vedere științific muzeul este coordonat de Ministerul Culturii, reprezentat în teritoriu prin Direcția Județeană pentru Cultură Cluj.

Complexul de la Ciucea cuprinde un teren de 3420 mp, o clădire numită Ady Endre, clădirea Casa Albă, clădirea Casa de pe stâncă, un teren de 10.404 mp, casa de piatră cu patru apartamente, clădirea Mănăstirea cu 14 camere, un teren de 338 mp, un imobil de 338 mp, clădirea Castel, o clădire gospodărească, un alt teren de 216 mp, un teren de 3060 mp, un teren de 2160 mp, un teren de 4320 mp situat în extravilan şi alt teren de 5295 situat în extravilan.

Ce cuprinde Tezaurul de la Ciucea

Patrimoniul mobil de la Castelul Ciucea cuprinde 14.310 piese organizate pe colecţii, expuse sau depozitate în sălile complexului muzeal. Printre colecţiile importante se numără cea de Artă Plastică din care fac parte 309 lucrări ale unor artişti români consacraţi, dintre care amintim pe Camil Ressu, Nicolae Dărăscu, Nicolae Grigorescu, Elena Popea, dar şi lucrări de artă universală. De asemenea, muzeul adăposteşte o bibliotecă de peste 6000 de volume, o ladă maură din lemn de cedru(din secolul al XVI-lea), o masă de lucru, o canapea și câteva scaune, schițe de Nicolae Grigorescu, candele brâncovenești (secolele XVII – XVIII), brâuri (cingătoare) cu încrustații din pietre preţioase, provenite din India, Siria şi Turcia, o măsuță cu tăblierul din faianță, originară din Persia(secolul al XVI-lea), o icoană bizantină din secolul al XI-lea. În muzeu se mai găsesc lucrări de artă: obiecte din bronz provenite de la Pompei, un goblen francez din secolul al XVI-lea, un scrin care a aparținut lui Avram Iancu. Alături de acestea se mai întâlnesc corespondență și manuscrise aparținând poetului, publicistului și omului politic Octavian Goga.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *