June 13, 2025

O secetă puternică, cum nu s-a mai înregistrat de câteva decenii, a lovit de mai multe săptămâni o parte din nordul Europei, din Scoţia până în Ţările de Jos şi, dacă va continua, poate afecta producţia agricolă, transmite AFP.

Atunci când se înregistrează un deficit de apă în câmpurile de grâu, porumb, rapiţă sau orz, „creşterea acestor culturi este limitată”, a explicat pentru AFP Nicolas Guilpart, lector în agronomie la Agro Paris Tech.

În ultimele săptămâni a plouat mult mai puţin decât în mod normal pentru acest anotimp în nordul Franţei, Belgia şi Regatul Unit, iar pământul este uscat. Pe câmpuri, răsadurile de primăvară nu au germinat încă din cauza vremii excepţional de uscate.

„Trecem de la o extremă la alta: plouă mult iarna şi mai puţin primăvara şi vara”, a declarat Luke Abblitt, un fermier din estul Angliei, pentru AFP. Acum s-a resemnat să-şi adapteze metodele de cultivare sau să „exploreze noi soiuri rezistente” la secetă.

Însă în nordul Angliei, nivelurile rezervoarelor de apă sunt „deosebit de scăzute, dacă nu excepţional de scăzute”, potrivit Agenţiei de Mediu.

În Olanda, nu a plouat niciodată atât de puţin de când au început înregistrările meteorologice în 1906.

În Danemarca, institutul meteorologic a avertizat la începutul lunii mai că ultimele trei luni au fost excepţional de secetoase, cu mai puţin de 63 mm de precipitaţii înregistrate. „Din 1874, au existat doar şapte momente când perioada februarie-aprilie a avut precipitaţii mai puţine”, conform meteorologilor donezi.

La acestea se adaugă soarele şi temperaturile peste normalul pentru Danemarca. Începând cu 15 mai, indicele secetei a fost mai mare sau egal cu 9 pe o scară de la 1 la 10, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată atât de devreme de când acest indice a fost stabilit în 2005, a precizat institutul.

Articolul Nordul Europei, lovit de secetă apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *