May 18, 2024

Liderii Uniunii Europene au adoptat miercuri seara o declara┼úie prin care se afirm─â dorin┼úa unei rela┼úii reciproc avantajoase cu Turcia ┼či un interes strategic pentru un mediu stabil ├«n estul Mediteranei, informeaz─â dpa.

Comisia European─â lucreaz─â la propuneri concrete, inclusiv luarea ├«n considerare a relu─ârii discu┼úiilor privind modernizarea uniunii vamale dintre UE ┼či Turcia.

Acest proiect, o liberalizare planificat─â a vizelor ┼či discu┼úiile de aderare la UE fuseser─â anterior suspendate din cauza e┼čecurilor statului de drept din Turcia.

De asemenea, Comisia Europeană a subliniat recent că poziţia relativ necritică a Turciei faţă de gruparea islamistă palestiniană Hamas este în contradicţie cu poziţia UE, care o consideră drept organizaţie teroristă.

├Än timpul negocierilor, Cipru a reu┼čit s─â se asigure c─â este abordat conflictul s─âu cu Turcia.

Insula Cipru a fost divizat─â ├«ntr-un sud greco-cipriot ┼či ├«ntr-un nord turco-cipriot mai mic dup─â o lovitur─â de stat elen─â ┼či o interven┼úie militar─â turc─â ├«n 1974. Doar Turcia recunoa┼čte Ciprul de Nord ca stat deplin ┼či ├«┼či men┼úine o prezen┼ú─â armat─â. Guvernul de la Nicosia controleaz─â sudul insulei.

În timp ce întreg Cipru a devenit membru al Uniunii Europene în 2004, dreptul UE este valabil doar în partea de sud până la o posibilă reunificare.

Potrivit declara┼úiei comune, UE r─âm├óne angajat─â ├«n favoarea unei solu┼úii cuprinz─âtoare care s─â fie ├«n conformitate cu rezolu┼úiile anterioare ale ONU ┼či cu principiile UE. Uniunea a spus c─â este preg─âtit─â s─â joace un rol activ.

Discu┼úiile de aderare Turcia-UE sunt ├«n desf─â┼čurare din 2005, dar discu┼úiile de aderare sunt efectiv ├«nghe┼úate pe fondul ├«ngrijor─ârilor de la Bruxelles cu privire la deteriorarea statului de drept ┼či a drepturilor omului ├«n Turcia. Prin urmare, admiterea Turciei ├«n UE ├«n orice viitor previzibil este considerat─â nerealist─â.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *