July 25, 2024

Clujenii prezen╚Ťi, miercuri, la dezbaterea privind bugetul pentru 2024 al Prim─âriei Cluj-Napoca au prezentat mai multe propuneri de proiecte care ar putea fi implementate ├«ncep├ónd cu acest an.

Cele mai multe propuneri au venit din partea Consiliului Civic Local, organiza╚Ťie civic─â f─âr─â personalitate juridic─â. Reprezentantul acestei entit─â╚Ťi, Iosif Pop a ar─âtat c─â extrem de util pentru Cluj-Napoca ar fi amenajarea unui park end ride, ├«n zona M─ân─â╚Ötur, care s─â fie replic─â la cel de la aeroport. Primarul Emil Boc a afirmat c─â municipalitate clujean─â are ├«n vedere o astfel de investi╚Ťie, preciz├ónd c─â loca╚Ťia propus─â ar fi parcarea de la centrul comercial de pe Calea Flore╚Öti. Edilul a spus c─â p├ón─â acum nu s-au putut face pa╚Öi concre╚Ťi pentru realizarea acestei investi╚Ťii pentru c─â s-a schimbat de mai multe ori proprietarul terenului din zon─â ╚Öi nu s-au putut concretiza discu╚Ťiile.

Edilul a mai spus c─â un park end ride se va face la nodul de autostrad─â de la Gil─âu ╚Öi un altul la prima sta╚Ťie de metrou din Flore╚Öti.

Consiliul Civic Local a mai propus continuarea decopert─ârii Canalului Morii ╚Öi punerea ├«n valoare a Culoarului redat mediului ambiental. Totodat─â, s-a propus extinderea ariei pietonale ╚Öi ├«n Pia╚Ťa Unirii B-dul Eroilor ÔÇô P-╚Ťa Avram Iancu ╚Öi extinderea la nivel de cartiere a buget─ârii participative cu alocarea de plafoane bugetare m─ârite.

Iosif Pop a mai recomandat ├«ncheierea Studiului de trafic la nivel municipal ╚Öi metropolitan ╚Öi supunerea lui dezbaterii publice, dar ╚Öi amenajarea unei gr─âdini publice de flori ╚Öi de legume sau pomi pe o distan╚Ťa de minim 10 km ├«n Cluj-Napoca.

ÔÇ×Generalizarea accesului ├«n parc─ârile publice cu abonament, prin montarea de bariere cu sisteme de recunoa╚Ötere a num─ârului de ├«nmatriculareÔÇŁ, a mai recomandat Consiliul Civic Local.

P─âdurea Hoia-arie natural─â de interes conservativ

Un activist civic prezent la dezbateri a solicitat alocarea a 200.000 de lei de la bugetul local pentru realizarea unui studiu de prefezabilitate ├«n vederea lu─ârii celor mai bune m─âsuri pentru protejarea arealului natura Hoia-Cheile Baciului ╚Öi a biodiversit─â╚Ťii din zon─â ╚Öi instalarea unor bariere ├«n zona Parcului Etnografic, ├«n zona str─âzii Uliului ╚Öi la intrarea ├«n Cheile Baciului pentru a opri accesul auto ├«n zon─â.

De asemenea, s-a cerut amenajarea unor elemente de infrastructur─â, precum alei, poteci, pode╚Ťe ╚Öi panouri de informare.

Reprezentan╚Ťii prim─âriei au declarat c─â zona Hoia-Cheile Baciului are 430 de hectare din care 280 se afl─â pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca. De asemenea s-a anun╚Ťat c─â municipalitatea a preg─âtit un proiect de hot─âr├óre pentru pentru declararea sitului ca arie natural─â de interes conservativ de interes local.

Gr─âdin─ârit comunitar

Un locuitor din zona Mănăștur-Parcul Rozelor a propus elaborarea unui regulament privind grădinăritul comunitar din Cluj-Napoca.

ÔÇ×Gr─âdin─âritul este o activitate frumoas─â care ├«i scoate din clas─â pe clujenii de toate v├órsteleÔÇŁ, a spus participantul la dezbatere.

Una dintre zonele unde se practică o astfel de activitate este cea de lângă Parcul Rozelor-Canalul Morii-strada Taberei.

Primarul Emil Boc a salutat propunerea, solicitând specialiștilor din primăriei să demareze prevederile pentru elaborarea unui regulament pentru grădinărit care să fie extins în tot orașul.

ÔÇ×E o propunere foarte bun─â pe acre o salut─âm. Una dintre priorit─â╚Ťile noastre vizeaz─â finan╚Ťarea dimensiunii verzi de orice tipÔÇŁ, a spus edilul

Un alt clujean s-a pl├óns de condi╚Ťiile ├«n care se circul─â pe strada Hameiului, preciz├ónd c─â din cauz─â c─â nu este modernizat─â la trecerea ma╚Öinilor se ridic─â un praf insuportabil.

Reprezentan╚Ťii prim─âriei au dat asigur─âri c─â strada a fost prins─â ├«n programul de proiectare, urm├ónd s─â fie modernizat─â.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *