June 24, 2024

Primarul Emil Boc a dat asigurări în cadrul dezbaterii cu cetățenii pe tema proiectului de buget pentru 2024 că trenul metropolitan va prinde viață pentru că este un proiect strategic. El a precizat că e posibil ca finanțarea pentru această investiție să fie asigurată din programele de finanțare europeană din cadrul exercițiului financiar 2021-2027.

Edilul a explicat că în aceste proiect va fi implicat și Consiliul Județean Cluj care s-a angajat să amenajeze unele dintre peroanele de stații de cale ferată de pe traseul trenului metropolitan. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca va amenaja legătura dintre aeroprot și calea ferată din Someșeni. „Acum se va finaliza SF-ul și vom clarifica partea de finanțare pentru a fi primii care depunem proiectul astfel încât să prindă viață.

Proiectul privind trenul metropolitan de la Cluj-Napoca vizează amenajarea a 19 stații de tren, parcări de transfer și achiziția de material rulant.

Potrivit Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, trenul metropolitan ar circula cu o frecvență de 30 de minute la orele de vârf, urmând traseul magistralei 300 și a liniei 401 între stațiile Nădășel – Cluj-Napoca – Bonțida. SSe estimează că trenul va reduce duratele medii de deplasare cu 10 până la 25 de minute pe segmentul Nădășel – Cluj-Napoca și cu 15 până la 30 de minute pe segmentul Bonțida – Cluj-Napoca. Totodată, se prevede că, la punerea în funcțiune, trenul va atrage până la 2.000 de pasageri pe zi. Soluția tehnică pentru implementarea acestui proiect vizează lucrări de reparații ale căii ferate de pe magistrala 300 și linia 401, amenajarea de noi puncte de oprire, modernizarea celor existente și achiziția de material rulant – rame ușoare care pot rebrusa rapid, electrice sau cu soluții de alimentare care să permită circulația și pe linii neelectrificate (rame electrice cu baterii sau rame hibrid diesel – electrice). Durata de parcurgere a întregului traseu Nădășel – Bonțida va fi de aproximativ 70 de minute. Stațiile prevăzute pe traseul trenului metropolitan sunt: Nădășelu – Mera – Rădaia – Suceag-Baciu – Baciu Triaj – Tetarom – Gara Cluj – Napoca, Clujana – Ira – Aeroportul Cluj-Napoca – Dezmir – Apahida – Apahida haltă – Câmpenești – Jucu – Jucu de Jos – Răscruci – Bonțida.

S.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *