September 15, 2024

Asociația Învingatorii Sclerozei Multiple (AISM) și Asociația de Scleroză Multiplă București organizează, în perioada 12 – 18 august, în localitatea Amara, la Hotel Parc, un proiect inovativ pentru pacienții cu scleroză multiplă, denumită și Boala Cameleon. Proiectul se numește Diagnosticul meu, trăind cu el în 2024”, iar pacienții vor destăinui cum a fost acest drum pentru ei,astfel încât să fie o sursă de inspirație și pentru alții.

Va fi un grup de treisprezece pacienți, cu focus pe activarea resurselor având ca obiectiv adaptarea la viața actuală, așa cum este ea acum, înțelegând și acceptând încet dar bine, Afecțiunea celor 1000 de fețe, ducând astfel la creșterea calității vieții noastre, a precizat președinte AISM, Simona Carolina Tănase. În opinia aceluiași președinte, în cadrul proiectului „se va lucra intens cu resursele interioare, cu fricile, cu pierderile, cu visele neîmplinite, cu focus pe adaptarea la viața din prezent. Pacienții vor beneficia de suportul a două psihoterapeute de excepție, Hilde Gott și Delia Dumitru, lucrându-se cu tehnica de psihodramă, o metodă de psihoterapie de grup.

Atunci când ne îndepărtăm (când luam distanță fizică de casă) ne putem uita obiectiv la viața noastră. Autocunoașterea & dezvoltarea personală atunci când este făcută din alt loc, nu de acasă, are un altfel de efect, timpul de deplasare este mai îndelungat, ne dăm silința să ne adaptăm la locul nou, la oameni noi, venind individual și plecând ca un grup. Aceasta înseamnă că grupul de susținere rămâne, deoarece acești pacienți au aceleași teme – cum anume fac față bolii și vieții cu boala, conștientizările lor legate de viață sunt apoi transpuse la viața de acasă.”, afirmă Simona Carolina Tănase.

Faptul că timp de șase zile pacienții sunt mereu în contact unii cu alții și lucrează împreună cu oameni care se confruntă cu aceleași tip de probleme  duce la creșterea încrederii în propria persoană, spune Simona Carolina Tănase. Grupul oferă oglinzi și șabloane/exemple de a face și accepta provocările, de a merge mai departe. Se țintește lucrul cu anxietatea, depresia (creșterea încrederii în propria persoană, fricile, nesiguranțele, blocajele, sentimental de vinovăție, acceptare, găsirea de variante noi care să se poată ajusta în cazul fiecăruia). Dacă crește încrederea în propriile puteri, scad fricile și nesiguranțele, crește motivația, se depășește blocajul și pacientul începe să miște lucrurile.”, afirmă președinta AISM.

Proiectul Diagnosticul meu, trăind cu el în 2024” este organizat de Asociația Învingatorii Sclerozei Multiple (AISM) și Asociația de Scleroză Multiplă București cu sprijinul Novartis, Alliance Healthcare, Johnson&Johnson, Bristol Myers Squibb, MatDan, Hotel Parc, Aqua. Hilde Gött – Msc.

T.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *