July 20, 2024

*vernisaj: miercuri, 19 iunie*18:00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Galeria Cellarium

Muzeul Etnografic al Transilvaniei va fi gazda unui nou proiect expozițional, „Papagali și Bovarisme”, semnat de fotograful și artistul vizual Crina Prida.

Explorând granița dintre realitate și ficțiune, îmbinând elemente din fotografie, literatură și inteligența artificială, expoziția de fotografie și obiect mizează pe o experiență imersivă și interactivă a publicului, având ca punct de plecare romanul postmodern al lui Julian Barnes din 1984, intitulat „Papagalul lui Flaubert”. Totodată, proiectul este completat cu intervenția explicită a femeilor ale căror portrete vor fi instalate în expoziție – 16 femei de vârste și profesii diferite, un adevărat mozaic perspectival sprijinindu-se pe obiecte personale, evocări ale unor secvențe de memorie afectivă, intersectându-se cu variate chei de lectură ale personajului Emma Bovary. O parte din material apelează la tehnologia AI Midjourney, generându-se astfel imagini ce suprapun informația documentară din romanele lui Julian Barnes și Gustave Flaubert cu reprezentări sintetizate de LLM (Large Language Models). Pentru o experiență completă, vizitatorii sunt rugați să își aducă propriul set de căști audio.

Ulterior inaugurării, expoziția „Papagali și Bovarisme” va putea fi vizitată până în data de 29 iunie 2024, de miercurea până duminica, în intervalul orar 10-18, ultima intrare fiind la ora 17.

*

Crina Prida este fotograf, artist vizual și medic stomatolog. Fotografiile ei au fost expuse în peste 25 de expoziții în România, Bulgaria, Ungaria, Germania, Finlanda și Statele Unite. A publicat fotografii și texte despre cultura vizuală în numeroase reviste și publicații de specialitate și predă cursuri și ateliere de fotografie. Proiectele sale fotografice conțin un amestec de performance și uneori de teatralitate; imaginile sunt pretexte pentru a descrie vizual temele la care se reîntoarce constant: timpul, memoria, simbolurile și relativizarea esteticii feminine cu ajutorul acestora.

Iulia GHIDIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *